Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

V Brně připadá na lékaře méně lidí, než je průměr ČR

V jihomoravském krajském městě je poměr 121 lidí na jednoho doktora, poměr v celé zemi je 220:1. Vyplývá to z údajů, které magistrátu poskytl Český statistický úřad. Podle vedení brněnské radnice to znamená, že obyvatelé Brna mají "snazší cestu ke zdraví".

V Brně sídlí také zdravotnický ústav, se kterým jsou podle průzkumu moravští pacienti nejspokojenější - Masarykův onkologický ústav.

Pacienti z Brna si mohou vybrat z několika velkých nemocnic a množství menších klinik. Mezi nejvýznamnější patří Fakultní nemocnice Brno a Fakultní nemocnice u svaté Anny. Oba zdravotnické kolosy budou mít od února stejného ředitele.

Do areálu nemocnice u sv. Anny patří i Mezinárodní centrum klinického výzkumu ICRC za zhruba pět miliard korun. Vědci a lékaři se v něm chtějí věnovat výzkumu a léčbě nemocí, na které lidé umírají nejčastěji.
   
Nemocnice Milosrdných bratří patří mezi dvě nejstarší souvisle fungující městské nemocnice v zemi. Prochází rekonstrukcí a je v ní babybox pro dložení novorozených dětí. Nyní nemocnice poskytuje každodenně péči pacientům na 232 akutních lůžkách a na 243 lůžkách pro dlouhodobě nemocné a dalším stovkám lidí ambulantně.
   
Také Vojenská nemocnice je velmi stará, u jejího zrodu stál císař Josef II. Ve spokojenosti pacientů ošetřených ambulantně je na druhé příčce ze všech brněnských nemocnic.

Jako pohotovostní slouží pro brněnské obyvatele Úrazová nemocnice. Vzrostl jí tak počet pacientů ošetřených ambulantně o 20 procent a hospitalizovaných o 15 procent. Nyní plánuje zřídit centrum pro jednodenní chirurgii.

Dětem slouží jako pohotovost i při běžných případech Dětská nemocnice, která funguje pod Fakultní nemocnicí Brno.

Zdroj: ČTK

Štítky zdraví, Brno, Masarykův onkologický ústav, Fakultní nemocnice Brno, Fakultní nemocnice u svaté Anny, ICRC, Nemocnice Milosrdných bratří, Česko, nemocnice, pacient, Český statistický úřad, Fakultní nemocnice u sv. Anny, Josef II. Habsbursko-Lotrinský

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Brně připadá na lékaře méně lidí, než je průměr ČR  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.