Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Ústavní soud řešil domácí porody

Případná právní úprava plánovaných domácích porodů s asistentkou je podle ústavní soudkyně Ivany Janů záležitostí zákonodárců, nikoliv soudu. Je při tom nutné hledat rovnováhu mezi právem matky na volbu místa porodu a ochranou zdraví dítěte. Janů to novinářům řekla po vyhlášení nálezu, jímž soud zrušil podmíněný trest nad prezidentkou Unie porodních asistentek Ivanou Königsmarkovou.

Nález se k problematice domácích porodů obecně nevyjadřuje. Janů ale připustila, že prostřednictvím dlouhého odůvodnění chtěla napomoci k vyvolání veřejné debaty. Právo ženy zvolit místo porodu podle soudkyně není absolutní, na druhou stranu je nelze zcela potlačit.

Podle soudkyně je třeba najít spravedlivou rovnováhu, což však není úkolem Ústavního soudu. "Zákonodárci, vláda i soudci mají své role. Ústavní soud se do toho nemá z podstaty věci míchat," řekla Janů.

Janů připomněla, že v Česku se v minulosti tradičně rodilo doma, tradice však byla zcela přerušená. "Všechno chce čas a rozumnost v přístupu. I porodní asistentky by měly ze svého sebevědomí trochu slevit a podřídit se doporučovaným postupům a včas reagovat na známky, že se něco vyvíjí špatně," uvedla Janů.

Podle Unie porodních asistentek a Ligy lidských práv stát dělá vše pro to, aby domácí porody znemožnil. Největší problém prý spočívá v chybějících pravidlech a standardech pro práci porodních asistentek. "Ministerstvo zdravotnictví podobný dokument odmítá vydat," uvedla výkonná ředitelka unie Kateřina Hájková Klíčová. Porodní asistentky mají podle právničky Adély Hořejší své kompetence vyplývající ze zákona, stát jim ale brání v jejich naplňování.

Königsmarková původně dostala podmínku za údajnou chybu při vedení domácího porodu, který se zkomplikoval a dítě po 20 měsících zemřelo. Kauzou se musí znovu zabývat Obvodní soud pro Prahu 3.

Zdroj ČTK

Štítky Ivana Janů, domácí porod, Ústavní soud České republiky, Ivana Königsmarková, Unie porodních asistentek, porodní asistentka, Česko, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ústavní soud řešil domácí porody  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.