Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Testy potravinářské inspekce nenalezly nebezpečná rajčata

Žádný z laboratorních testů Státní zemědělské a potravinářské inspekce neodhalil příčinu zdravotních potíží lidí, kteří konzumovali cherry rajčata z Maroka. Nepodařilo se to ani jiným dozorovým orgánům v Evropě. Příčinou nebyla ani bakterie Escherichia coli. Izolovaný kmen neprodukoval zdraví škodlivý shigatoxin, sdělila dnes v tiskové zprávě Eva Běťáková ze SZPI.

Laboratorní testy našly u šarže, kterou prodával Penny Market, zmíněnou bakterii. Escherichia coli má však řadu kmenů, z nichž jen některé produkují toxické látky. "Nepodařilo se prokázat ani další látky spojené s možným závažným onemocněním," doplnila Běťáková.

Inspekce u odebraných vzorků prověřovala v předchozích dnech přítomnost zhruba 300 látek, zejména reziduí pesticidů, mikrobiologické kontaminace a norovirů. Přítomnost žádné z nich se však nepodařilo prokázat.

ČTĚTE VÍCE: Marocká cherry rajčata způsobovala zvracení, inspekce je zakázala

Stažení šarží, které SZPI nařídila v polovině května, však zůstalo v platnosti. Přistoupila k němu poté, co Francie umístila zprávu do systému rychlého varování RASFF. Zdravotní komplikace v této zemi postihly 16 lidí, šlo zejména o zvracení, zažívací potíže a křeče.

Prodávání jiných šarží cherry rajčat z Maroka je možné, za bezpečnost potravin odpovídají provozovatelé obchodů. Inspekce spotřebitelům doporučuje čerstvou zeleninu i ovoce řádně omýt pitnou vodou.

Zdroj ČTK

Štítky rajčata, inspekce, nebezpečí, potraviny, kontrola, Brno, szpi, rajče, Státní potravinářská inspekce, Maroko, Evropa, Penny Market, Francie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Testy potravinářské inspekce nenalezly nebezpečná rajčata  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.