Žádný z laboratorních testů Státní zemědělské a potravinářské inspekce neodhalil příčinu zdravotních potíží lidí, kteří konzumovali cherry rajčata z Maroka. Nepodařilo se to ani jiným dozorovým orgánům v Evropě. Příčinou nebyla ani bakterie Escherichia coli. Izolovaný kmen neprodukoval zdraví škodlivý shigatoxin, sdělila dnes v tiskové zprávě Eva Běťáková ze SZPI.
Laboratorní testy našly u šarže, kterou prodával Penny Market, zmíněnou bakterii. Escherichia coli má však řadu kmenů, z nichž jen některé produkují toxické látky. "Nepodařilo se prokázat ani další látky spojené s možným závažným onemocněním," doplnila Běťáková.
Inspekce u odebraných vzorků prověřovala v předchozích dnech přítomnost zhruba 300 látek, zejména reziduí pesticidů, mikrobiologické kontaminace a norovirů. Přítomnost žádné z nich se však nepodařilo prokázat.
ČTĚTE VÍCE: Marocká cherry rajčata způsobovala zvracení, inspekce je zakázala
Stažení šarží, které SZPI nařídila v polovině května, však zůstalo v platnosti. Přistoupila k němu poté, co Francie umístila zprávu do systému rychlého varování RASFF. Zdravotní komplikace v této zemi postihly 16 lidí, šlo zejména o zvracení, zažívací potíže a křeče.
Prodávání jiných šarží cherry rajčat z Maroka je možné, za bezpečnost potravin odpovídají provozovatelé obchodů. Inspekce spotřebitelům doporučuje čerstvou zeleninu i ovoce řádně omýt pitnou vodou.
Zdroj ČTK
Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.