Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Radnice chce zlepšit kvalitu ovzduší ve městě

Nové vedení magistrátu chce ještě letos začít zavádět opatření, která povedou ke zlepšení ovzduší ve městě. Zároveň chce lépe informovat o tom, co mají lidé dělat, pokud dojde k jeho zhoršení.

O plánech města informoval náměstek primátora Martin Ander. „Brno v oblasti emisí prachu nedodržuje zákonné limity. Denní průměr do deseti mikrometrů může být překročen jen pětatřicet dní v roce. Jenže na třech měřících stanicích – Svatoplukova v Židenicích, Zvonařka a Lány v Bohunicích – to bylo padesát až šedesát dnů v roce," upozornil Ander, který má k dispozici výsledky měření kvality ovzduší v roce 2014. 

Jak dodal, až 90 procent prachových emisí má původ v dopravě. K tomu se přidávají sekundární emise, způsobené vířením prachu v ulicích.

Překračování limitů potvrdilo i loňské opakované měření nezávislého dánského odborníka Kåre Press-Kristensena.

Město chce začít s prvními kroky v nejbližších dnech. „Nechávám zpracovat Akční plán zlepšení kvality ovzduší. Připravený k projednání bude přibližně za dva měsíce,“ oznámil Ander.

Jedním z opatření bude i častější a kvalitnější úklid komunikací a také průběžně aktualizovaná informovanost na webových stránkách města Brna a také například na monitorech ve vozidlech MHD. „Tam by měli občané najít rady, jak se při zhoršení kvality ovzduší chovat, aby nedošlo k poškození jejich zdraví,“ dodal Ander.

Vedoucí oddělení ochrany ovzduší brněnské pobočky Českého hydrometeorolo-gického ústavu Robert Skeřil plánovaná opatření vítá. Podle něj se ale situace výrazně nezlepší do té doby, než bude dobudován velký městský okruh, který z města odkloní tranzitní dopravu.

Štítky vzduch, Martin Ander, Brno, Brno-Bohunice, Zámek Lány, Židenice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Radnice chce zlepšit kvalitu ovzduší ve městě  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.