Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Nemocnice u Modrého hrocha v Brně má pomoct předejít úrazům dětí

Fakultní nemocnice Brno otevřela ve středu nové oddělení s názvem Nemocnice u Modrého hrocha, které se nachází v dětské nemocnici v Černopolní ulici na severu Brna. Zrekonstruovaný prostor za jeden milion korun umožňuje rodičům zůstat v nemocnici s dětmi čtyřiadvacet hodin denně. Také má za cíl napomoct předcházet těžkým úrazům dětí ukázkami konkrétních případů.

Hlavním účelem projektu je sloučit více zraněných dětí a rodičů do jednoho místa, kde je možné na ně preventivně působit. "Na konkrétních případech dětí s úrazem lze veřejnosti, návštěvníkům nebo školákům ukázat, co se může stát, když si například dítě nevezme helmu. Zrovna tady máme případ chlapce, který spadl na kole a zlomil si nos," uvedl přednosta Kliniky dětské chirurgie, ortopedie a traumatologie brněnské fakultní nemocnice Ladislav Plánka.

Podle přednosty děti mnohdy nedbají na žádná upozornění, ale když uvidí konkrétní děti s bolískami, může to na ně zapůsobit a přinutit je k opatrnosti. Lékaři také mohou díky pomůckám rodičům přesně ukázat, co například museli provést dítěti se zlomeninou ruky nebo jiným úrazem.

Nemocnice u Modrého hrocha vznikala od loňska nákupem vybavení a vytvořením sedmi speciálních pokojů pro rodiče s dětmi. I když v nemocnici už takové pokoje byly, ty nové jsou komfortnější a hlavně jsou rodiče obklopeni podobně postiženými dětmi a jejich doprovodem.

Zlepšení komfortu pro malé pacienty a jejich doprovod je jedním ze strategických cílů nemocnice "Chceme co nejvíce zmenšit jejich nepříjemné zážitky spojené s úrazem. Bez pomoci Nadačního fondu Modrý hroch by se nám to z ekonomických důvodů těžko podařilo," řekl ředitel nemocnice Roman Kraus.

Nadační fond Modrý hroch vznikl v roce 2005 ve spolupráci s Klinikou dětské chirurgie, ortopedie a traumatologie brněnské fakultní nemocnice, které po celou dobu poskytuje největší podporu. Za téměř deset let získal fond přes pětadvacet milionů korun. Polovinu tvoří dotace, zbytek nasbíral různými akcemi od koncertů, výstav až po golfové turnaje.

Slavnostního otevření se zúčastnil i patron fondu lyžař Ondřej Bank. "Sám jsem v nemocnici několikrát byl a vím, jak nepříjemné to je. Obzvlášť pro děti. A jelikož jsem i otcem, určitě takový projekt vítám," doplnil lyžař.

Zdroj ČTK

Štítky fakultní, nemocnice, Brno, dětská, zprávy, modrý, hroch, zdravotnictví, 2014, Fakultní nemocnice Brno, Ondřej Bank, Roman Kraus

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nemocnice u Modrého hrocha v Brně má pomoct předejít úrazům dětí  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.