Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Nemocnice může vyšetřovat magnetickou rezonancí i těhotné

Lékaři z Fakultní nemocnice v Brně mohou nově vyšetřovat magnetickou rezonancí i těhotné ženy. Slouží jim k tomu cívka, která je tak velká, že vyšetří i obézní pacienty nebo ženy s těhotenským břichem.

Cívka je umístěna na magnetické rezonanci dětské kliniky zobrazovacích metod a bude sloužit i dětem. Především onkologicky nemocným dětským pacientům výrazně zjednoduší vyšetření. Zařízení je jediné na jižní Moravě.

Cívka stála 750 tisíc korun a nemocnice ji z větší části zaplatila ze svého nadačního fondu. „Cívka je takový oblouk nad tělem pacienta. Ta nová je mnohem větší a výkonnější,“ řekla mluvčí nemocnice Anna Mrázová.

Podle ní byl dosud problém vyšetřovat magnetickou rezonancí velmi obézní pacienty. Také těhotné matky, u kterých je podezření na vývojové vady plodu, se tak nyní budou moci vyšetřit a zjistit míru postižení dítěte přesněji.

Cívku budou ale podle Mrázové využívat zejména dětští pacienti. Lékaři jich podle Mrázové vyšetří pět až šest denně.

„Například u onkologicky nemocných dětí se dělá vyšetření rezonancí v celkové anestezii a dosud jsme ho museli dělat nadvakrát. Nyní to zvládneme všechno najednou,“ uvedla mluvčí.

Magnetická rezonance je na rozdíl od některých jiných zobrazovacích metod bezpečná, protože nevydává ionizační záření.

U dětí v Brně se bude podle Mrázové používat na lepší zobrazení pevných nádorů, při nemocech střev a při dalších vyšetřeních. „Absolutně nejvíc novou cívku využijeme u onkologicky nemocných dětí,“ podotkla Mrázová.

Fakultní nemocnice Brno je největším zdravotnickým zařízením na Moravě. Loni v ní bylo hospitalizovaných více než 72 tisíc pacientů, má téměř 2000 lůžek. Zřizovatelem je ministerstvo zdravotnictví.

V Brně funguje i druhá fakultní nemocnice, která je několik kilometrů vzdálená od FN Brno. Letos dostaly obě nemocnice stejného ředitele.

Zdroj: ČTK
Foto: ap.mzcr.cz

Štítky Fakultní nemocnice Brno, magnetická rezonance, těhotné ženy, cívka, zdraví, nemocnice, pacient, Jihomoravský kraj, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nemocnice může vyšetřovat magnetickou rezonancí i těhotné  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.