Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Na jihu Moravy se letos nakazilo HIV devět lidí

Na jižní Moravě se virem HIV letos za první tři čtvrtletí nakazilo devět lidí. Podle hygieniků to znamená, že lidé stále riziko nemoci podceňují a bagatelizují. V celé ČR se počet případů od roku 2007 zdvojnásobil, nyní trpí nemocí 2063 lidí. Zhruba 88 procent HIV pozitivních lidí v ČR se nakazí nechráněným pohlavním stykem, řekla dnes novinářům Renata Vaverková z Krajské hygienické stanice. Lidé by se podle ní měli chránit, případně se nechat preventivně vyšetřit a nepodceňovat riziko.

Počty případů se podle ředitele Krajské hygienické stanice Jana Marečka každoročně zvyšují. "Ukazuje to na to, že lidé ztrácejí strach a nedávají si na tuto nemoc pozor," podotkl. Nejvíce nově diagnostikovaných případů je ve věkových skupinách od 25 do 29 let a od 30 do 34 let. Případy se však objevují i ve vyšší věkové kategorii, například u lidí ve věku 40 až 49 let.

Na jihu Moravy bylo za prvních devět měsíců devět nových případů, už nyní je jasné, že do konce roku to bude vyšší číslo než loňských deset pacientů. Od roku 2001 se v Jihomoravském kraji nejvíce lidí nakazilo v roce 2011. Zhruba 40 procent lidí zjistilo nemoc v případě, kdy už měli klinické příznaky. Ve 35 procentech se HIV zjistilo při vyšetření na vlastní žádost, u sedmi procent lékaři nemoc odhalili u těhotných a dárců krve. Šest procent nemocných tvořily rizikové osoby, jako vězni nebo prostitutky.

HIV se nejčastěji přenáší pohlavním stykem. Největší skupinu infikovaných tvoří homosexuální muži, je jich 1269. Téměř 550 lidí se nakazilo heterosexuálním stykem a u 77 pacientů nebyl způsob přenosu zjištěn. Kolem čtyř procent případů tvoří uživatelé drog, kteří si drogy aplikují nitrožilně. Největší koncentrace nemocných je v Praze. Co se týče četnosti v přepočtu na počet obyvatel kraje je na druhém místě Karlovarský kraj, Středočeský a Plzeňský. Jihomoravský kraj je šestý.

Virus HIV přetrvává v organismu nepřetržitě a nevzniká na něj imunita. Nemoc naopak napadá imunitní systém a lidé následně trpí banálními nemocemi, které u nich mají komplikovaný průběh. Doba přežití bez adekvátní léčby je průměrně devět až 11 let od nakažení. Doba přežití od zahájení léčby je více než deset let. "Vždycky záleží na tom, kdy byla léčba zahájena, jaké jiné onemocnění člověk má, kolik mu je let a další," řekla hygienička.

Řešení nárůstu počtu nemocných lidí je podle hygieniků složité. "Těžiště by mělo být v sexuální výchově a apelu na ochranu při náhodném sexuálním styku," uvedla Vaverková. Lidé, kteří úmyslně nebo z nedbalosti šíří HIV, mohou být potrestaní až třemi lety vězení.

Zdroj ČTK

Štítky AIDS, HIV, nemoc, zdraví, Jižní Morava, Jihomoravský kraj, Česko, Morava, Krajská hygienická stanice, léčba, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na jihu Moravy se letos nakazilo HIV devět lidí  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.