Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Ministr Němeček řešil dvoumiliardový dluh Nemocnice u sv. Anny

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) dnes navštívil Fakultní nemocnici u svaté Anny v Brně a řešil její dluh dvě miliardy korun. Nemocnice, která patří k nejzadluženějším v celé zemi, musí za týden předložit ministrovi konkrétní návrhy, které povedou k její stabilizaci, informovala mluvčí zařízení Šárka Urbánková.

Podle ní se nemocnice dostala do vysokých dluhů kvůli špatné úhradové vyhlášce. 

Management nemocnice předložil ministrovi analýzu stávající ekonomické situace. "Zástupci obou stran diskutovali možné návrhy řešení. K dalšímu jednání se sejdou za týden, kdy ministr očekává konkrétní návrhy," sdělila Urbánková. Nemocnice podle ní zatím nebude žádné možnosti zveřejňovat.

Podle Urbánkové se nemocnice dostala do vysokých dluhů kvůli špatné úhradové vyhlášce. "Patříme k nejhůře ohodnoceným nemocnicím. Za kvalitně poskytnutou péči dostáváme od pojišťoven méně než jiná zdravotnická zařízení," uvedla Urbánková.

Doplnila, že nemocnice se snažila na fakt několikrát poukázat, ale žádné změny se nedočkala. "Je to dáno už historicky a stále se to s námi táhne. Není přesně stanoveno, že když je zařízení určitého typu a splňuje všechny možné zákonné parametry, mělo by dostat stejně jako ostatní. Jsme oproti jiným v nevýhodě," uvedla Urbánková s tím, že dluh nemocnice stále narůstá. "Nůžky mezi poskytovanou péčí a úhradou se neustále rozevírají a my musíme najít konkrétní řešení, která povedou ke stabilizaci situace, abychom mohli nadále fungovat jako špičkové zařízení," řekla Urbánková.

Úhradovou vyhlášku loni na podzim označil Ústavní soud za protiústavní. Aby však neohrozil zdravotnictví a pacienty, nechal ji platnou do konce letošního roku s tím, že při tvorbě další vyhlášky musí ministerstvo k rozhodnutí soudu přihlédnout.

Zdroj ČTK

Štítky nemocnice Sv. Anny, Brno, zdravotnictví, zdraví, zprávy, 2014, financování, dluhy, nemocnice, Svatopluk Němeček, Fakultní nemocnice u sv. Anny, ČSSD

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ministr Němeček řešil dvoumiliardový dluh Nemocnice u sv. Anny  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.