Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Lidem z jihu Moravy roste naděje na dožití stále vyššího věku

Nově narozené děti na jihu Moravy mají větší naději, že se dožijí vyššího věku než nynější dospělí lidé. Loni narození chlapci mají naději na dožití 75 let, dívky téměř 82 let. Ještě před třemi lety měly nově narozené dívky naději na dožití 80 let a chlapci 74 let.

Za posledních 21 let se v Jihomoravském kraji zvýšila naděje dožití u mužů o šest let a u žen o pět let. Vyplynulo to z údajů, které dnes zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

Ve srovnání s ostatními kraji v ČR se muži z jihu Moravy pravděpodobně dožijí pátého nejvyššího věku, ženy druhého nejvyššího. Průměrná délka dožití v ČR u loni narozených dětí je 75 let u mužů a necelých 81 let u žen.

Naděje na dožití, neboli střední délka života, je počet let, který pravděpodobně prožije člověk narozený v určitém roce. Statistici ji
vypočítávají podle struktury populace. Vycházejí z každoročních počtů narozených a zemřelých lidí jednotlivých ročníků, do výpočtů nezahrnují například kvalitu zdravotní péče nebo počty nemocnic v regionu. Podle odborníků je však právě zlepšující se zdravotní péče jedním z důvodů, proč naděje na dožití ve vyšším věku roste.

Statistici díky získaným údajům také vypočítali pomyslnou hranici mezi první a druhou polovinou života. U mužů je tato hranice mezi 38 a 39 lety, u žen mezi 41 a 42 lety.

Zdroj ČTK

Štítky Morava, Český statistický úřad, Česko, Jihomoravský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lidem z jihu Moravy roste naděje na dožití stále vyššího věku  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.