Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Lékaři zjišťují riziko vzniku srdečních chorob obyvatel

Lékaři z brněnského Mezinárodního centra klinického výzkumu (ICRC) zahájili projekt, jehož cílem je snížit počet úmrtí na kardiovaskulární choroby. Na vzorku 3 400 náhodně vybraných dobrovolníků si chtějí udělat představu o riziku vzniku srdečních chorob v populaci.

„Budou jim měřit hladinu cukru v krvi, tlak a další. Lidi do studie vybrali náhodně a pozvali je dopisem,“ informovala Šárka Urbánková, mluvčí nemocnice u sv. Anny, při které ICRC funguje.

Cílem projektu je zjistit rizika a následně snížit úmrtnost na kardiovaskulární choroby do roku 2030. První dobrovolníci navštívili ICRC dnes ráno.

„Dobrovolníci podstoupí základní vyšetření orientovaná na osobní, rodinnou a pracovní anamnézu, současnou farmakoterapii, fyzickou i duševní kondici, bude zjišťován jejich životní styl. Důležitý bude monitoring jejich informovanosti a postojů k jednotlivým rizikovým faktorům,“ uvedla Urbánková.

Lékaři lidem změří obvod pasu, boků, výšku a váhu a udělají další vyšetření, například EKG, zjistí procento tělesného tuku, rychlost pulzové vlny a další. Z krve potom zjistí procento cukrů a tuků.

„Lidé se díky vyšetření sami dozvědí o svých rizicích, a to zadarmo,“ uvedl lékař Ondřej Sochor, který projekt vede. Dobrovolníkům budou denně k dispozici tři lékaři, dvě sestry, dietní sestra a koordinátorka.

„Podle zjištěných hodnot potom můžeme navrhnout taková realizovatelná opatření a cílené aktivity, které mohou postupně zlepšovat hodnoty rizikových faktorů pro onemocnění srdce a cév,“ dodal Sochor.

ICRC je vědecké a klinické pracoviště za téměř pět miliard korun a bylo založeno s cílem snižovat počet nemocí, na které lidé umírají nejčastěji. Od začátku ledna začala fungovat Kardioangiologická klinika, jako další se přestěhuje neurologické oddělení.

Některé výzkumné projekty jednotlivých skupin vědců se rozběhly už minulosti v prozatímních prostorách v areálu nemocnice u sv. Anny.

Zdroj: ČTK

Štítky Mezinárodní centrum klnického výzkumu, ICRC, Brno, projekt, kardiovaskulární choroby, zdraví, měření, Mezinárodní výbor Červeného kříže, nemoc, Mezinárodní centrum klinického výzkumu, Fakultní nemocnice u sv. Anny, srdeční choroby

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lékaři zjišťují riziko vzniku srdečních chorob obyvatel  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.