Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Lékaři v Brně dnes vyzkoušeli šetrnější magnetickou rezonanci

Lékaři dnes v Brně poprvé vyzkoušeli šetrnější způsob magnetické rezonance. Pacientovi implantovali speciální míšní systém, který obsahuje minimum feromagnetického materiálu. Díky tomu mohou magnetickou rezonanci celého těla podstoupit i lidé, pro které byla dříve nebezpečná, řekla mluvčí Fakultní nemocnice u svaté Anny Šárka Urbánková.

Podle mezinárodního průzkumu nemohlo rezonanci podstoupit zhruba 40 procent lidí s už implantovaným neuromodulačním přístrojem, kteří by ji potřebovali. Novou technologii nazvanou SureScan vyvinula společnost Medtronic a zabraňuje vstupu energie z magnetické rezonance do vnitřních částí stimulačního systému.

"SureScan se zavádí jednoduchým operativním zákrokem, kdy jsou do epidurálního prostoru umístěny jedna až dvě elektrody, jež jsou spojeny se stimulátorem v podkoží. Ten vydává impulzy, které stimulují zadní provazce míšní, a tím ruší dráhu vedení neuropatické bolesti do mozku," uvedl vedoucí lékař Centra bolesti v nemocnici Marek Hakl. Metoda se podle něj využívá například u nemocných, kteří podstoupili operaci páteře a trpí silnými bolestmi.

Zdroj ČTK

Štítky nemocnice, Brno, U svaté Anny, rezonance, magnetická rezonance, Fakultní nemocnice u sv. Anny, bolest, Medtronic

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lékaři v Brně dnes vyzkoušeli šetrnější magnetickou rezonanci  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.