Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Klíšťata na jihu Moravy mají druhou sezonu, přibývá encefalitidy

Klíšťata na jihu Moravy zažívají díky teplému a vlhkému počasí posledních dní druhé letošní období vrcholné aktivity. V kraji proto od začátku října přibylo deset nemocných klíšťovou encefalitidou. Od začátku roku jich je 47, řekla Renáta Vaverková z Krajské hygienické stanice. Celkový počet nemocných není podle ní oproti předchozím letům vysoký, neobvyklý je však vyšší počet nakažených na podzim. Případů může ještě přibývat.

"Vyšší počet nakažených souvisí se životním cyklem klíšťat. Díky příznivému počasí mají nyní druhou fázi aktivity a líhnou se další mláďata. Lidé také chodí více do přírody," řekla Vaverková. Jeden případ encefalitidy se podle ní letos na jihu Moravy vyskytl po konzumaci syrového mléka ze dvora farmáře, což není obvyklé. "Lidé by si před vypitím měli mléko ze dvora vždy převařit," podotkla hygienička.

Klíšťová encefalitida je infekční virové onemocnění napadající mozek a mozkové blány. Projevuje se bolestmi hlavy, horečkami, dezorientací či poruchami motoriky. Inkubační doba je sedm až 14 dní. Počet případů se tak ještě stále může zvyšovat. Každý rok se podle Vaverkové na jižní Moravě nakazí 50 až 60 lidí, proti nemoci přitom existuje očkování. Odborníci doporučují nechat se očkovat přes zimu, kdy je aktivita klíšťat obvykle velmi nízká.

Zdroj ČTK

Štítky klíšťata, encefalitida, jižní Morava, nemoc, Morava, Krajská hygienická stanice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Klíšťata na jihu Moravy mají druhou sezonu, přibývá encefalitidy  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.