Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Efektivnější příjem pacientů zajistí datová věta

Identifikační údaje, popis životních funkcí nebo informace o tom, zda nemocný potřebuje speciální péči, bude obsahovat speciální datová věta, kterou vyšlou do dispečinku bohunické nemocnice jihomoravští záchranáři. Na uvedení systému do provozu nyní pracují lékaři v rámci projektu Bezpečný region.

Na základě obdržených informací pracovníci dispečinku pomocí speciálního softwaru vyhodnotí, kam pacient poputuje. „Zdravotníci s ním pak nebudou muset cestovat například z Břeclavi do Brna, protože díky údajům dispečer zjistí, že ho zvládnou ošetřit i v břeclavské nemocnici,“ popsal garant projektu a primář urgentního příjmu bohunické nemocnice Martin Doleček. Ušetří se tím nejen čas, ale i kapacity záchranářů a nemocnic.

Nyní musí operátorka někdy obvolat více pracovišť, aby zjistila, kde nemocného přijmou. „Navíc jsou informace z telefonu často neúplné, protože si dispečeři musí vše pamatovat a zapisovat. Dochází tak k informačním šumům,“ vysvětlil Doleček. Po zavedení datové věty budou údaje jednotné a zpětně dohádatelné.

Centrální dispečink pro obě brněnské fakultní nemocnice vznikne právě v Bohunicích, kde projde ročně přes urgentní příjem více než tři tisíce pacientů. „Vybudujeme ho v současném technickém velínu. Zatím se odtud řídí jen kamerový systém, klimatizace nebo rozvod elektřiny,“ řekl ředitel Fakultní nemocnice Brno Roman Kraus. Po přestavbě v něm bude sídlit také zdravotnický a krizový dispečink. „Výhodou je bezesporu také to, že systém funguje i v krizových situacích, kterými jsou například hromadné nehody, kdy je potřeba reagovat okamžitě,“ dodal Doleček.

Autoři

Štítky nemocnice, datová věta, pacient, Nemocnice Bohunice, Brno, Břeclav, Roman Kraus, Fakultní nemocnice Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Efektivnější příjem pacientů zajistí datová věta  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.