Počasí dnes10 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Vlna respiračních onemocnění v Brně ustupuje, žloutenky nepřibývá

Vlna chřipky a akutních respiračních onemocnění v Brně ustupuje. Momentálně připadá 1577 nemocných na 100.000 obyvatel, minulý týden jich bylo 1690. Přetrvávají lokální epidemické výskyty, například v Brně je nemocnost stále nad hranicí 2000 nemocných na 100.000 obyvatel.

Výraznější pokles respiračních onemocnění hygienici zaznamenali na Blanensku a Vyškovsku. K dalšímu poklesu by mohly přispět nadcházející jarní prázdniny, uvedla ředitelka protiepidemického odboru Krajské hygienické stanice Renata Ciupek. Nepřibývají nové případy žloutenky.

Lékaři dál doporučují důsledně dodržovat zásady hygieny rukou a při onemocnění věnovat náležitou pozornost léčbě a chorobu nepřecházet.

Hygienici zaznamenali začátek chřipkové epidemie v první půli ledna, kdy také většina nemocnic zakázala návštěvy. Na doporučení hygieniků nemocnice zákaz odvolaly ve druhé polovině února.

Na ústupu je také epidemie žloutenky. V posledních třech týdnech nebyl hlášen žádný nový případ. Počet nemocných v roce 2017 tedy zůstává stejný - hygiena eviduje 24 potvrzených onemocnění, loni jich na jihu Moravy bylo 448. Riziko pro další šíření nemoci ale představuje teplejší počasí, kdy lidé začnou častěji jíst venku.

Virus se vylučuje stolicí a vniká do těla ústy, především když si lidé neumyjí ruce před jídlem. Proto hygienici nabádají k umývání rukou teplou vodou a mýdlem po každé návštěvě toalety. Lidé by ale neměli ani sdílet jednu svačinu, pití, cigaretu a ani se utírat stejným ručníkem.

Zdroj: ČTK

Štítky nemoc, Brno, žloutenka, jarní prázdniny, Krajská hygienická stanice, okres Blansko, okres Vyškov, Morava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vlna respiračních onemocnění v Brně ustupuje, žloutenky nepřibývá  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.