Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Na jižní Moravě trvá smogová situace, ovzduší se ale zlepšilo

Na celé jižní Moravě trvá smogová situace, ovzduší se ale zlepšilo. Meteorologové situaci vyhlásili v pondělí dopoledne nejdřív jen pro Brno, v odpoledních hodinách ji rozšířili na celý kraj. V Brně uvažovali o městské hromadné dopravě zdarma, po úterním jednání s meteorology se ale vedení města rozhodlo, že bezplatnost nezavede.

Aktuálně se hodnoty koncentrace polétavého prachu v ovzduší na většině stanic pohybují pod hranicí 100 mikrogramů na metr krychlový, což je oproti předchozím dnům zlepšení. "Je to výrazně lepší, ale uvidíme, může to být jen přechodné," řekl dnes ČTK Robert Skeřil z brněnského pracoviště Českého hydrometeorologického ústavu. Smogová situace bývá vyhlašována, pokud alespoň na polovině stanic překročil výskyt škodlivin dvanáctihodinový průměr hodnotu 100 mikrogramů na metr krychlový a ve výhledu na 24 hodin není předpokládán jeho pokles.

Nejvyšších hodnot dosahuje stanice u Dětské nemocnice v Brně, ráno to bylo 120 mikrogramů na metr krychlový. Hranici 100 mikrogramů překračuje ještě stanice v Tuřanech (107) nebo v Hodoníně (101).

Skeřil už dříve uvedl, že situace je důsledkem především dálkového transportu znečištění, které už o víkendu putovalo z Polska a Moravskoslezského kraje na Zlínsko a Olomoucko a postupně se přesouvá stále jižněji. Podle primátora Brna Petra Vokřála (ANO) by zavedení městské hromadné dopravy nepřineslo kýžený efekt, protože znečištění ovzduší není primárně z aut.

Smogová situace je na celé Moravě, ale i v Praze, Pardubickém a Královéhradeckém kraji a od dnešního rána i v Plzeňském kraji.

Lidé citliví na prach by se neměli přepínat, sportovat a podobně. Zbytečně ven by také neměli chodit senioři nebo děti z mateřských škol. Lidé by měli omezit větrání jen na nezbytně nutnou dobu.

Smogovou situaci v Brně meteorologové naposledy vyhlásili 20. ledna, ještě ten den ji rozšířili na celý Jihomoravský kraj. Odvolali ji o dva dny později.

Zdroj: ČTK
 

Štítky Jihomoravský kraj, vzduch, Brno, Český hydrometeorologický ústav, Dětská nemocnice FN Brno, Petr Vokřál, ANO 2011, Polsko, Praha, Hodonín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na jižní Moravě trvá smogová situace, ovzduší se ale zlepšilo  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.