Počasí dnes16 °C, zítra16 °C
Pondělí 28. října 2024  |  Svátek má Státní svátek
Bez reklam

Děti se díky programu brněnské nemocnice vzdělávají. Učily o prevenci mrtvice

Program HOBIT brněnské Fakultní nemocnice u svaté Anny proškolil v prevenci mozkové mrtvice za deset let existence více než 21 tisíc dětí z celé České republiky. Kromě mrtvice se věnuje také srdečnímu infarktu, obezitě či panické poruše. Jeho dosah neustále roste, uvedl v tiskové zprávě mluvčí nemocnice Jiří Erlebach. Na 29. října připadá Světový den cévní mozkové příhody. Připomíná důležitost včasného rozpoznání mozkové mrtvice a toho, jak na ni správně reagovat.

Cévní nemoci mozku patří mezi nejčastější příčiny úmrtí. V první polovině loňského roku jim v Česku podlehlo 3 300 lidí. „V 85 procentech případů mrtvice nebolí, a proto lidé její projevy podceňují. Při pozdní reakci ale zanechává vážné následky, nebo končí i úmrtím. Rozpoznat mrtvici, a zachránit tak život svému blízkému, může i dítě. Proto program cílíme na školáky,“ řekla vedoucí programu Hana Maršálková.

Loni se do programu HOBIT - HOdina BIologie pro živoT, který funguje od roku 2014, zapojilo přes 8000 dětí ze 440 základních škol a gymnázií. „Výsledky potvrzují, že společnost čím dál silněji vnímá závažnost tohoto tématu a školy program stále častěji zařazují do své výuky,“ sdělil mluví nemocnice Jiří Erlebach. Pomoci lidem s mrtvicí či infarktem se děti učí i prostřednictvím simulačních výukových videí nebo mobilní aplikace, která dětem přibližuje symptomy nemocí interaktivní formou.

Před dvěma lety s programem začali třeba žáci základní školy Štoky. „Práce s ním je vhodným doplněním k teoretické výuce a praktickému nácviku první pomoci. Děti se naučily, jak rychle rozpoznat prvotní příznaky náhlých stavů a reagovat na ně,“ uvedla učitelka Kristýna Douchová

Ohodnoť článek

Autoři | Foto se svolením FNUSA

Štítky zdraví, škola, děti, mrtvice Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Děti se díky programu brněnské nemocnice vzdělávají. Učily o prevenci mrtvice  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.