Počasí dnes29 °C, zítra22 °C
Sobota 6. července 2024  |  Svátek má Státní svátek - Mistr Jan Hus
Bez reklam

Onemocnění salmonelou hrozí hlavně v létě. Rizikem jsou i grilovačky

Salmonelóza se v Jihomoravském kraji vyskytuje převážně ojediněle. S teplým počasím však riziko infekce roste v důsledku větší kazivosti potravin. Obvyklou příčinnou onemocnění jsou pokrmy z vajec a masa, které neprošly dostatečnou tepelnou úpravou. Hygienici varují také před křížovou kontaminací potravin.

V Jihomoravském kraji zaznamenáváme jen ojedinělé případy

Salmonelóza je infekční onemocnění způsobené bakterií Salmonella. Lidé ji dostanou nejčastěji kvůli konzumaci infikovaného jídla a znečištěné vody. Bakterie napadá trávicí trakt a doprovází ji nejčastěji průjem, horečka a křeče v břiše.

„Každoročně zaznamenáváme v Jihomoravském kraji spíše ojedinělé výskyty. A to pak nejčastěji v rodinách. Příčinnou je obvykle konzumace vajec, která neprošla tepelnou úpravou,“ uvedla pro Brněnskou Drbnu Renata Ciupek, ředitelka protiepidemického odboru Krajské hygienické stanice Jihomoravského kraje. Je potřeba si dávat pozor na nepečené dorty a zákusky s krémem z vajec, jako je například tiramisu.

Problémová je i křížová kontaminace

„Opomíjená je často také hygiena v kuchyni, kdy dochází ke křížové kontaminaci,“ doplnila Ciupek. Možností, jak se křížové kontaminaci vyvarovat, je třeba použití rozdílného kuchyňského náčiní na syrové produkty a na tepelně zpracované. Problémové je často maso, a to zejména kuřecí.

Důkladnou hygienu a přípravu jídel je nutné nepodcenit obzvláště v letních měsících. V období grilovací sezóny dochází k časté křížové kontaminaci. Teplé počasí také zvyšuje kazivost potravin, takže riziko infekce salmonelózy je v tomto období nejvyšší.

Ve výjimečných případech je nutná hospitalizace

Salmonelóza se dá léčit v domácích podmínkách, pokud jsou příznaky mírné. Důležitý je dostatečný příjem tekutin. Ideální jsou nesycené minerální vody nebo černý čaj. Vhodná dieta je také podstatnou součástí léčby. Doporučeno je se vyhnout mastným a kořeněným pokrmům, masu a mléku.

Ve výjimečných případech salmonelózu doprovází velmi silné průjmy, že infikovanému hrozí dehydratace a je nutná akutní hospitalizace. „Po celé České republice bylo za rok 2023 hospitalizováno necelých osm set pacientů,“ uvedla ve zprávě pro novináře tisková mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny Viktorie Plívová. První příznaky onemocnění se objevují v rozmezí dvanácti a dvaasedmdesáti hodin od konzumace infikované potraviny. Nemoc může být ale i zcela bezpříznaková.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky salmonelóza, nemoc, hygiena, Jihomoravský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Onemocnění salmonelou hrozí hlavně v létě. Rizikem jsou i grilovačky  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.