Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Sobota 22. června 2024  |  Svátek má Pavla
Bez reklam

Bezpečná míra pití alkoholu v těhotenství neexistuje, upozorňují jihomoravští vědci

Bezpečná míra pití alkoholu v těhotenství neexistuje. I mírné pití může mít dlouhodobé dopady na funkci mozku dítěte a zvýšit u něj riziko užívání návykových látek v dospělosti, upozornili výzkumníci z Masarykovy univerzity v Brně. Novou studii zveřejnil časopis Translational Psychiatry. Závěry studie podle výzkumníků zdůrazňují potřebu informovat veřejnost o rizicích spojených s pitím alkoholu a podporovat úplnou abstinenci v těhotenství.

Výzkumný tým složený ze zástupců pracovišť CEITEC a RECETOX Masarykovy univerzity a Torontské univerzity sledoval skupinu 191 mladých dospělých, z nichž přibližně polovina byli muži. Narodili se v letech 1991 až 1992 na jižní Moravě a jejich matky už tehdy ve studii ELSPAC poskytly informace o své spotřebě alkoholu před početím a v polovině těhotenství.

Jejich potomci pak ve věku 28 až 30 let podstoupili magnetickou rezonanci, při které plnili speciální úkol. Snažili se získat co největší počet bodů a co nejmenší množství jich ztratit. Výzkumníci sledovali, jak mozek reaguje na odměny a případné ztráty. Také zjišťovali, jak často mladí dospělí užívají návykové látky.

„Výsledky ukázaly, že i mírné pití alkoholu během těhotenství, avšak ne před početím, má u potomků, nehledě na pohlaví, výrazný vliv na reakce mozku na odměny a zvyšuje pravděpodobnost kouření marihuany," uvedla první autorka studie Klára Marečková.

„Konkrétně se ukázalo, že vystavení alkoholu v polovině těhotenství je spojeno s odlišnou funkcí mnoha oblastí mozku v mladé dospělosti a častějším kouřením marihuany během celého života a že tyto efekty přetrvávají, i když vezmeme v potaz další vlivy jako vzdělání či deprese matky během těhotenství. Alkohol, který těhotná konzumuje, se totiž velice snadno dostává přes placentu k plodu a může tak přímo ovlivňovat vývoj mozku dítěte," doplnila Marečková. Vědci se také domnívají, že alkohol může mít různé dopady na mužský a ženský mozek.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, věda, zdraví, alkohol, těhotenství

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bezpečná míra pití alkoholu v těhotenství neexistuje, upozorňují jihomoravští vědci  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.