Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Brňané pomáhají pohybem. O víkendu si dali do těla a již potřinácté podpořili pacienty s roztroušenou sklerózou

Brněnští sportovní nadšenci již potřinácté pohybem podpořili dobrou věc. Sobotní dopoledne se v jihomoravské metropoli neslo v duchu charitativního maratonu na podporu lidí, kteří trpí roztroušenou sklerózou. Brňané si mohli zaběhat, vyzkoušet kruhový trénink nebo si třeba zatančit na židlích. Výtěžek z dobrovolného vstupného poputuje na nákup rehabilitačních pomůcek a úhradu pohybové terapie pro potřebné pacienty.

Vítězem maratonu je každý, kdo vezme život do vlastních rukou

K celorepublikové akci Maraton s roztroušenou sklerózou se jihomoravská metropole připojila již potřinácté. Lidé s tímto onemocněním i jejich blízcí v sobotu dopoledne vyrazili na maraton, který odstartoval v Lázeňském a relaxačním centru Rašínova. „Cílem je společně si zacvičit a užít si to. Proto se akce účastní i rodiny nebo přátelé lidí s roztroušenou sklerózou. Vzájemně se motivují k pohybu, který je nejenom pro pacienty velmi prospěšný,“ vysvětlila Kateřina Bémová z Nadačního fondu IMPULS, který akci pořádá.

Právě dostatečná pohybová aktivita je pro úspěšnou léčbu onemocnění nezbytná. „Díky pohybu se pacienti udržují v dobré kondici. Navíc se ukázalo, že úspěch biologické léčby, kterou pacienti s roztroušenou sklerózou často podstupují, je výrazně vyšší u těch, kteří se pravidelně hýbou,“ uvedla Bémová.

Lekcí vedených odborníky se může zúčastnit kdokoliv

Letošnímu ročníku charitativního maratonu předcházel projekt Pentatlon. Šlo o pět týdnů trvající pětiboj. Zájemci si každý týden vyzkoušeli rozličné druhy pohybu. Pestrou škálu cvičení nabídl i samotný brněnský maraton, účastníci si mohli například i zaplavat. Jednotlivé lekce vedli fyzioterapeuti a cvičitelé za asistence studentek ošetřovatelství ze Střední školy Tišnov. 

„Snažíme se dostát jménu akce, a tak účastníci mohou sportovat na kardio strojích jako běžecké pásy nebo rotopedy, které počítají kilometry. Sečteme pak vzdálenost, již účastníci urazili, a vždycky to bývá přes sto kilometrů, takže víc než dva celé maratony,“ popsala organizátorka akce Olga Rubínová.

O roztroušené skleróze

Roztroušená skleróza je chronické zánětlivé onemocnění centrálního nervového systému, jehož příčina není doposud známa. Toto onemocnění propuká většinou v mladším věku, častěji postihuje ženy. Je pro ně typické střídání období akutních zhoršení (atak) a období zdánlivého klidu. Tento proces je nepředvídatelný, a proto jsou léčba i prevence těžké. Na celém světě trpí roztroušenou sklerózou zhruba dva a půl milionu nemocných, v Česku se odhaduje počet pacientů na dvacet tisíc. Nemoc se vyskytuje především ve středních a chladnějších zeměpisných šířkách. Rizikovými faktory nemoci jsou kromě genetické dispozice EB virus (Epsteina-Barrové virus), kouření a nedostatek vitaminu D.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Maraton s roztroušenou sklerózou

Štítky Brno, charita, roztroušená skleróza, maraton, pohyb

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brňané pomáhají pohybem. O víkendu si dali do těla a již potřinácté podpořili pacienty s roztroušenou sklerózou  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.