Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Brněnští lékaři používají k odstranění lymfatických otoků exoskop. Stali se prvními v Evropě

Ve fakultní nemocnici v brněnských Bohunicích nově operativně pomáhají ženám, kterým po mastektomii vznikly lymfatické otoky. Na Klinice popálenin a plastické chirurgie v prosinci odstartovali sérii operací, při nichž pacientkám odstranili otoky v horních končetinách, a umožnili jim tím návrat do běžného života. K dnešnímu dni operaci podstoupilo celkem šest žen.

Lymfatické otoky můžou člověka vyřadit ze hry

Lymfedém je otok měkkých tkání, který vzniká porušením toku lymfy. „V důsledku neprůchozích lymfatických kolektorů se přebytečná tekutina z tkání neodvádí a dochází k jejímu hromadění, nejčastěji v oblasti končetin. Základem léčby lymfedému je konzervativní postup, který zahrnuje manuální a přístrojové lymfodrenáže, a také kompresivní končetinové návleky. Pokud však ke zlepšení stavu nedochází, pomůže chirurgie,“ vysvětlil přednosta Kliniky popálenin a plastické chirurgie Libor Streit

„Léčba lymfedému je na zdejší klinice integrovanou součástí komplexní péče o ženy, které v důsledku onemocnění karcinomem prsu prošly mastektomií, odstraněním lymfatických uzlin z podpaží a následnou radioterapií," doplnil mluvčí bohunické nemocnice Martin Drozd

Tento typ otoků nejčastěji vzniká odstraněním uzlin a ozařováním při léčbě nádorových onemocnění. Podle Streita jde lymfedém bohužel vidět a omezuje pacienty v běžném životě. Operativní zákrok jim slibuje splasknutí otoku, zvýšení mobility a rozloučení s kompresními návleky. Zkrátka návrat zdravé končetiny. 

Cílem zákroku je obnovení funkčnosti

Při chirurgickém řešení lymfedémů se zpravidla lymfatické cévy napojují na žíly v oblasti podpaží, nebo se do dané oblasti přenášejí lymfatické uzliny. Plastičtí chirurgové nicméně ve všech šesti případech využili inovativní operativní postup, který se ukázal jako šetrnější. „Nejdříve jsme pomocí takzvané ICG lymfografie našli oblast, kde jsou lymfatické cévy již poškozeny natolik, že od ní dále už neplní svou funkci. Zde jsme pak hledali vhodnou a dostatečně malou žílu pomocí ultrazvuku, kterou jsme následně napojili na lymfatický kolektor. Tak jsme přemostili nefunkční lymfatické cévy, aby lymfa mohla opět odtékat z oblasti pod překážkou,“ popsal inovativní techniku Streit. 

U všech šesti operovaných vznikl lymfedém v důsledku karcinomu prsu. Ten je nejčastějším ženským onkologickým onemocněním v tuzemsku. Základem léčby karcinomu prsu je jeho částečné nebo úplné odstranění, tedy mastektomie. Součástí léčby je také odstranění příslušných lymfatických uzlin, přičemž rozsah výkonu je určován podle stádia onemocnění. Na vzniku lymfatického otoku horních končetin se významně podílí také následná radioterapie. Všechny dosud operované ženy nyní procházejí rekonvalescencí a dochází na pravidelné kontroly. 

Nová technika pomůže i lékařům

Novinkou je také technologie, jejíž využití uleví zejména krční páteři lékařů. Namísto hrbení se u standardních mikroskopů mohli operatéři své ruce sledovat na velké obrazovce a lépe se na zákrok soustředit. Zařízení, které jim tento postup umožnilo se nazývá exoskop. 

Postupné nahrazování operačního mikroskopu exoskopem v oboru rekonstrukční mikrochirurgie se stává trendem a lze očekávat, že další rozvoj této technologie tento trend ještě urychlí. V Evropě jsme použili exoskop při chirurgickém řešení lymfedému poprvé. Na rozdíl od klasického mikroskopu při operaci sledujeme monitor. V reálném čase se zobrazuje zvětšený barevný 3D obraz operačního pole, který je počítačově sloučen s obrazem z integrované fluorescenční kamery. Při použití kontrastních látek tak vidíme barevně lymfatické cévy, které standardně viditelné nejsou,“ vykreslil modernizaci Streit. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Alice Holáňová

Štítky Brno, FN Brno, zákrok, lékaři, operace, lymfedém

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brněnští lékaři používají k odstranění lymfatických otoků exoskop. Stali se prvními v Evropě  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.