Počasí dnes30 °C, zítra25 °C
Pátek 21. června 2024  |  Svátek má Alois
Bez reklam

V Brně funguje jediná gynekologická ambulance pro trans lidi v Česku. Péči nabízí klientům v jakékoli fázi tranzice

Tuzemská gender-potvrzující péče se opět o malý krůček přiblížila k západoevropskému standardu. Trans pacientstvu se v Brně již pátým měsícem dostává adekvátní gynekologické péče. Vůbec první gynekologická ambulance pro trans muže v Česku vyrostla na Sexuologickém oddělení v bohunické fakultní nemocnici.

Dveře ambulance jsou otevřené pro lidi v různých fázích tranzice

Ambulance zahájila běžný provoz již v průběhu podzimu. „Jde o první ambulanci svého druhu v České republice. Jejím cílem je vytvořit pacientům procházejícím změnou pohlaví komfortní, genderově rovnoprávné a příjemné prostředí, a to i poté, co oficiálně změní pohlaví na mužské," objasnil mluvčí Fakultní nemocnice Brno Martin Drozd

Trans muži potřebují dostatečnou gynekologickou péči ve všech fázích tranzice, ať už medicínské nebo sociální. Vyšetření jsou klíčová nejen před zahájením hormonální léčby a v jejím průběhu, ale také před chirurgickou změnou pohlaví. Pomoc tak mohou v bohunické ordinaci vyhledat i předtím, než do procesu tranzice vstoupí.

Lékaři chtějí vytvořit bezpečné a respektující prostředí

Primářka Sexuologického oddělení Fakultní nemocnice Brno Petra Sejbalová zdůrazňuje význam vytvoření prostředí, kde pacienstvo najde podporu gynekologa i sexuologa od samotného začátku tranzice. Bezpečné prostředí by mělo být charakterizováno zejména přítomností zdravotnického personálu zvyklého na komunikaci a péči o pacienstvo s genderovou dysforií. Důležitý je rovněž dostatek respektu a používání senzitivního jazyka. 

„Představte si si mladého vousatého trans muže, který sedí v běžné čekárně gynekologické ambulance spolu s ostatními ženami. Pravděpodobně se necítí nejlépe. Navíc ani personál často neví, jak v těchto situacích správně komunikovat. Proto jsme otevřeli gynekologickou ambulanci, kde má takový pacient od začátku svého lékaře, se kterým se zná, a zároveň je vyšetřovaný v prostředí pro něj genderově příznivém," vysvětlila primářka Sejbalová. 

Dalším krokem k dostupné gender-potvrzující péči je rozšíření specializované ambulantní péči i o péči lůžkovou. Pokoje vyhrazené pro trans pacienstvo by měly vzniknout na Gynekologicko-porodnické klinice. Vizí bohunické nemocnice je v budoucnu mít lékaře, kteří trans lidem budou jak sexuologem, tak gynekologem i chirurgem. 

„Současně vytvoříme tým lékařů a středního zdravotnického personálu, který bude umět s trasn lidmi komunikovat citlivým a respektujícím způsobem,“ doplnila primářka. 

Dlouhodobá péče a prevence

Způsobů tranzice je mnoho. Někdo se vydá kompletně chirurgickou cestou, někdo dlouhodobě podstupuje pouze léčbu hormonální. Podle mluvčího Drozda velké množství trans mužů podstoupí jen částečnou formu tranzice.

„Při gynekologické operaci dojde k odstranění vnitřních pohlavních orgánů, ale k ponechání ženského genitálu. I pro tyto pacienty je nově otevřená ambulance určená a zajistí jim odpovídající péči, včetně pravidelných prohlídek,“ upřesnil Drozd. Mimo prohlídek jde také o pravidelné preventivní screeningy, laboratorní vyšetření, prevence pohlavně přenosných chorob nebo například o konzultace možností antikoncepce. 

Lidí toužících po tranzici přibývá

Lidí, kteří gender-potvrzující péči potřebují, v posledních letech přibývá. Z dostupných dat vyplývá, že zatímco v roce 2013 bylo podáno asi čtyřicet žádostí o změnu pohlaví, v minulém roce jich bylo až přes dvě stě.

„I na našem pracovišti nárůst dlouhodobě pociťujeme. Zdravotnická zařízení napříč celou republikou by na tuto skutečnost měla začít reagovat a poskytnout osobám procházejícím změnou pohlaví bezpečné a neutrální prostředí s personálem schopným kvalitně pečovat o pacienty s genderovou dysforií,“ uzavřela Sejbalová. 

Hlasy o nedostatečných kapacitách této péče se často ozývají i ze samotného nitra české trans komunity. Trans muž, který si nepřál být jmenován, ale redakce Drbny jeho jméno zná, se podělil o svou zkušenost s hledáním sexuologa, který by mu s počátkem medicínské tranzice pomohl. „Sexuology, kteří mají dostatek zkušeností a znalostí v práci s trans lidmi můžeme v Česku spočítat na prstech jedné ruky,“ míní, „někteří z nich mají plno na dva roky dopředu, a dokonce už uzavřeli i pořadníky. O další hrstce se v komunitě tradují nepěkné věci, a tak jediný, kdo si na mě vůbec našel místo, je čtyři hodiny jízdy daleko. A to nemluvím o dalších instancích potřebných pro začátek tranzice, jako jsou třeba kliničtí psychologové.“

Tranzice v Česku

Než se v Česku člověk k hormonální či chirurgické léčbě dostane, musí projít takzvanou sociální tranzicí. Ještě před zahájením hormonální léčby musí minimálně rok vystupovat v genderově neutrální roli, s neutrálním jménem. Teprve poté mu je, v příznivějším případě, umožněno začít s braním hormonů. Teprve tehdy dochází i k výraznějším fyzickým změnám. Po dvanácti měsících hormonální léčby může trans člověk požádat komisi Ministerstva zdravotnictví o oficiální změnu pohlaví. Pokud komise jeho žádosti vyhoví, otevřou se mu dveře k vytouženým operacím i změněnému písmenku v občance. Jeho úskalí zde ovšem nekončí. Aby mu výše popsané bylo umožněno, musí rozvázat existující manželství či registrované partnerství a podstoupit kastraci, která v Česku i nadále zůstává podmínkou oficiální změny pohlaví. Česko je přitom jedním z posledním evropských států, který na této zastaralé a často i riskantní podmínce trvá. 

Hodnocení článku je 78 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Alice Holáňová

Štítky Brno, FN Bohunice, péče, gynekologie, tranzice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Marie Glanczová

pořádáme sbírky pro těžce nemocné děti a pro feťáky a ty co neví co jsou budeme zadarmo podporovat-to už je za hranicí normálního rozumu a chápání. Že se radní s čele s fetkou nestydí

Pátek, 1. března 2024, 15:53Odpovědět

V Brně funguje jediná gynekologická ambulance pro trans lidi v Česku. Péči nabízí klientům v jakékoli fázi tranzice  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.