Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Vědci z Brna otestovali terapii pro lidi s Parkinsonovou chorobou. Může zmírňovat řečové problémy

Neurovědci otestovali novou terapii pro lidi, kterým Parkinsonova choroba narušila řeč. Metoda kombinuje domácí stimulaci mozku s on-line logopedickou podporou. Podle vědců vede ke zmírnění řečových obtíží. Výzkumníci ze Středoevropského technologického institutu (CEITEC) Masarykovy univerzity nyní hledají do navazující fáze projektu další dobrovolníky s Parkinsonovou chorobou, oznámil novinářům mluvčí univerzity Radim Sajbot.

Parkinsonova choroba je neurodegenerativní onemocnění, jehož některé projevy, například třes, lze zmírnit léky. Jiné příznaky však pomocí klasických léků příliš ovlivnit nelze. Patří mezi ně také problémy s hlasitostí a plynulostí řeči. Vědci z CEITEC už dříve ukázali, že je možné řeč pacientů zlepšit pomocí rychlých magnetických pulzů. Takzvanou transkraniální magnetickou stimulaci však nelze provádět doma, pacient musí docházet na specializované pracoviště.

Luboš Brabenec z CEITEC Masarykovy univerzity proto na výzkum navázal novým projektem, ve kterém hraje hlavní roli malý přenosný stimulátor na bázi slabého stejnosměrného proudu. Pacienti zapojení do výzkumu používají přístroj v domácím prostředí a léčbu kombinují s on-line logopedickou terapií. Odpadá tak dojíždění.

„Manipulace s elektrickým stimulátorem je velmi jednoduchá a bezpečná. Pacient má v stimulátoru výzkumníkem přednastavenou intenzitu a dobu trvání stimulace a tuto terapii doplňuje prací s logopedkou, která má speciální kurz zaměřený na zlepšení řeči u pacientů s Parkinsonovou chorobou," uvedl Brabenec.

Hodnocení výsledků vychází z logopedického vyšetření, ale také akustické analýzy a dat z magnetické rezonance. Subjektivní zlepšení vnímají podle odborníků z CEITEC i účastníci studie. Další dobrovolníci se mohou hlásit přímo výzkumníkovi Brabencovi.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky Parkinson, věda, zdraví, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vědci z Brna otestovali terapii pro lidi s Parkinsonovou chorobou. Může zmírňovat řečové problémy  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.