Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Na jižní Moravě stále řádí epidemie respiračních infekcí. Přibývá černého kašle

Na jižní Moravě třetím týdnem pokračuje epidemie akutních respiračních infekcí a chřipky. Krajští hygienici však i v týdnu po jarních prázdninách zaznamenali úbytek nemocných, a to o necelých pět procent. K dnešnímu dni evidují 2115 nemocných na 100 tisíc obyvatel, před týdnem to bylo 2211. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnili hygienici na svém webu. Objevují se také případy černého kaše. Od začátku roku jich bylo 31, stejně jako za celý uplynulý rok.

Ze všech případů akutních respiračních infekcí se na pětině podílí chřipka, dominantně je to typ A. V kraji se také vyskytuje černý kašel. Od začátku roku hygienici evidují 31 případů, za stejné období loňska to byly dva. „Nejvíce ohroženou skupinou jsou novorozenci a kojenci, pro které je onemocnění černým kašlem závažným zdravotním rizikem. V roce 2023 byl v Jihomoravském kraji jeden takový případ, letos zatím rovněž jeden. Tyto děti je potřeba chránit před zdrojem infekce, což bývají nejbližší členové rodiny," sdělila ředitelka protiepidemického odboru Renata Ciupek.

Pro starší děti a dospělé černý kašel není závažnou zdravotní komplikací. „Dospělé osoby, ač byly v dětství očkovány, se nakazí z důvodu již ochabující imunity, která po očkování proti černému kašli není celoživotní. Mívají mírný průběh a stávají se tak zdrojem nákazy pro své okolí, často nepoznaným. Do doby, než se děti nechají očkovat, je potřeba nevystavovat je riziku infekce, například od kašlajících příbuzných," doplnila.

Černý kašel se vrací ve víceletých intervalech, častěji v zimním období a na jaře. Podle Státního zdravotního ústavu (SZÚ) v Česku případů výrazně přibývá. Od začátku roku jich lékaři zachytili téměř 700. Typickým příznakem je dávivý kašel, přičemž záchvaty mohou přetrvávat několik dní.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky černý kašel, zdraví, Jihomoravský, chřipka, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na jižní Moravě stále řádí epidemie respiračních infekcí. Přibývá černého kašle  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.