Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Jihomoravští záchranáři dostali pátou sanitku pořízenou z brněnských dotací. Čeká na ně dalších pět vozů

Ředitelka jihomoravské záchranné služby Hana Albrechtová převzala novou sanitku pro Brno. Mělo to být završení memoranda o spolupráci, v němž se město zavázalo finančně přispívat na pořízení jedné sanitky ročně po dobu pěti let. Rozhodlo se však memorandum prodloužit o dalších pět let, do konce roku 2028.

Dalších pět sanitek je na cestě

Jihomoravští záchranáři dostali od města již pátou sanitku. Mělo to být završení memoranda o spolupráci, v němž se město zavázalo finančně přispívat na pořízení jedné sanitky ročně po dobu pěti let. Rozhodlo se však memorandum prodloužit o dalších pět let, do konce roku 2028. 

„Jde o smysluplnou investici, která směřuje do zdraví všech obyvatel Brna. Velmi mě těší, že můžeme tímto způsobem podpořit záchranáře, jejichž práce je mimořádně náročná,“ uvedla primátorka Markéta Vaňková (ODS) . Doplnila, že město na koupi sanitky přispívá pěti miliony korun. Nové auto je určeno pro výjezdovou základnu Ponava, kde nahradí starší vůz.

Jde o najeté kilometry

U obměny sanitek nejde ani tak o stáří vozů, jako spíš o nájezdy kilometrů. Rádi bychom se nedostávali moc vysoko nad 300 tisíc najetých kilometrů. Především doba covidová ale zapříčinila, že byly pozastaveny dodávky nových aut, takže jsme se dostávali na podstatně vyšší čísla, než bychom chtěli,“ řekla mluvčí záchranné služby Michaela Bothová.

Situaci se podařilo zlepšit loni, kdy záchranáři získali šestadvacet nových sanitek od kraje, tedy svého zřizovatele. Podle Hany Albrechtové výjezdů neustále přibývá, a tak je třeba tento trend udržet. „Hlavně se neustále snažíme vylepšovat technologie. Vydali jsme se cestou hydraulických nosítek, které nám usnadňují práci. I nadále vybavujeme vozy jednotkou C-Roads, která mimo jiné umožňuje vozidlům integrovaného záchranného systému preferenci na semaforech, na některých brněnských křižovatkách tak předpokládáme zrychlení průjezdu a zvýšení bezpečnosti,“ doplnila ředitelka.

Stovky výjezdů denně

Jihomoravští záchranáři v roce 2022 evidují 113 tisíc výjezdů, více než polovina byla v Brně. Čísla za uplynulý rok budou známa zřejmě koncem ledna. Denně je v celém kraji v provozu pětapadesát sanitek, za čtyřiadvacet hodin vyjíždějí přibližně třistakrát.

Práci záchranářů obvykle ztěžují různé uzavírky, nepřízeň počasí i nedisciplinovanost některých řidičů. Pokud jde o tvorbu záchranné uličky, řidiči se v tomhle ohledu podle Bothové zlepšili.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto ZZS JMK

Štítky správa, zdraví, záchranáři, sanitka, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihomoravští záchranáři dostali pátou sanitku pořízenou z brněnských dotací. Čeká na ně dalších pět vozů  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.