Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Kvalitu embryí v brněnské reprodukční klinice hodnotí umělá inteligence

Brněnská reprodukční klinika Repromeda nově využívá umělou inteligenci k hodnocení kvality embryí. Dosud ji hodnotil embryolog a výsledkem bylo jeho subjektivní posouzení. Nová technologie má zvýšit úspěch celého procesu umělého oplodnění, sdělila v tiskové zprávě ředitelka soukromé kliniky Kateřina Veselá. Zařízení loni provedlo téměř 800 léčebných cyklů. Jeho služby včetně třeba spermiogramu, tedy hodnocení kvality spermií, využilo 1300 párů.

Software CHLOE, který vyvinul mezinárodní tým odborníků pod vedením izraelských vědců, pomáhá s výběrem nejperspektivnějšího embrya pro zavedení do dělohy matky. „Několik let máme v inkubátorech kamery, které pořizují časosběrné videozáznamy vývoje embrya. Umožňují nám sledovat celý proces od vzniku až do okamžiku, kdy je připraveno k transferu nebo zamražení. Nově se všechna tato podrobná data zanášejí do neuronální sítě programu, který je dovede objektivně vyhodnotit," uvedla Veselá.

Aby bylo hodnocení embryí co nejpřesnější, doplňují odborníci výsledky o výstupy ze speciálního algoritmu, který o genetice embrya poskytuje detailnější informace než jakákoliv v minulosti využívaná metoda. Výhodu to bude podle kliniky představovat třeba pro páry, které nemají dostatečné množství kvalitních vajíček, a následně embryí. Pomocníkem je také v případech, kde hrají roli jiné faktory zhoršující prognózu léčby, jako je například vyšší věk.

Umělá inteligence podle Veselé umožňuje posunout hranice možností v řešení neplodnosti a pomoci rodičům ke zdravému miminku. „Umožňuje nám v krátkém čase vyhodnocovat takové množství dat, které by člověku jinak trvalo desítky hodin. Není ale rozhodujícím článkem v procesu výběru embrya. Embryolog ani molekulární genetik z něj nevypadávají," doplnila.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky zdraví, AI, děti, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kvalitu embryí v brněnské reprodukční klinice hodnotí umělá inteligence  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.