Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Jihomoravské nemocnice se vrátily k běžnému provozu, lékaři stahují výpovědi

Nemocnice v Jihomoravském kraji se s novým rokem vrátily k běžnému provozu. Lékaři výpovědi z přesčasů stáhli a služby na leden jsou zajištěné. Na jižní Moravě podaly k loňskému prosinci výpovědi z dobrovolné přesčasové práce stovky lékařů. Nemocnice ve snaze zajistit lékaře pro akutní péči omezily plánované zákroky a vyšetření.

Brněnské nenocnice

Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně evidovala kolem 160 výpovědí. „Byly staženy, v lednu máme standardní režim,“ sdělil dnes její mluvčí Jiří Erlebach. Podobná situace je podle mluvčí Lenky Martinkové také ve Fakultní nemocnici Brno, kde výpovědi podalo asi 450 lékařů. „Zhruba 95 procent je stáhlo ještě před Vánoci,“ poznamenala.

Také Nemocnice Milosrdných bratří a Úrazová nemocnice v Brně se vracejí k běžnému provozu. „Lékaři budou v lednu zřejmě vybírat nějaké náhradní volno, ale služby jsou zajištěné. Jedeme klasicky ve čtyřiadvacetihodinovém režimu,“ řekla mluvčí městských zařízení Andrea Šromová.

Standardně poskytuje péči i Vojenská nemocnice v Brně. „Hledáme efektivní způsob řešení, jak dále postupovat ve shodě se zaměstnanci a při dodržení ustanovení zákoníku práce. Služby jsou nyní zajištěny v režimu přesčasové práce. Do budoucna toto řešení bude pravděpodobně vyžadovat posílení počtu pracovníků nebo změnu v celkovém chodu jednotlivých oddělení nemocnice,“ sdělil náměstek ředitele pro léčebně preventivní péči Petr Král.

Regionální nemocnice

V krajské Nemocnici Znojmo si podle mluvčí Petry Veselé každé pracoviště zvolilo jiné uspořádání provozu a směn tak, aby byl plně zajištěn provoz oddělení. Ředitel vyškovského zařízení Zdeněk Horák sdělil, že nemocnice pokračuje ve všech operacích a funguje v normálním režimu. „Kolektivní vyjednávání ještě není dokončené, ale vypadá to, že jsme se s lékaři shodli na všem podstatném,“ doplnil.

Bez omezení funguje také Nemocnice Hodonín, která plánované zákroky v reakci na protest části lékařů neupravovala, od října totiž modernizovala operační sály. Od jejich zprovoznění v polovině prosince lékaři operují.

Nemocnice Kyjov nyní zajišťuje péči bez omezení. Podle mluvčí Veroniky Hollerové ale pokračují intenzivní vyjednávání s lékaři, kteří podali výpovědi z dohod. „O dalším zajištění pohotovostních služeb a směřování nemocnice se dál jedná. Důvodem takto vleklých vyjednávání je i to, že dosud neznáme přesné znění úhradového dodatku ani přesný mechanismus, jakým bude realizováno navýšení mezd lékařů a ostatních zaměstnanců,“ uvedla.

Protesty kvůli novele zákoníku

Loňské protesty lékařů vyvolalo schválení novely zákoníku práce, která měla umožnit zdvojnásobení ročního objemu dobrovolných přesčasů zdravotníků na 832 hodin. Část lékařů kvůli tomu své smlouvy o přesčasové práci vypověděla. Na základě jejich protestu byla tato novela zrušena, každému zaměstnanci tak mohou nemocnice nařídit 150 hodin přesčasů, na dalších až 416 hodin může být uzavřená dohoda.

Kromě změny zákona lékaři žádali i zvýšení základní mzdy až na trojnásobek průměrné mzdy. Zástupci zdravotníků, vlády a Všeobecné zdravotní pojišťovny nakonec podepsali dohodu, podle níž má pojišťovna poslat letos nemocnicím 9,8 miliardy korun navíc na růst výdělků.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Veronika Adamová

Štítky Jihomoravský kraj, Brno, nemocnice, přesčasy, lékaři

Jihomoravské nemocnice se vrátily k běžnému provozu, lékaři stahují výpovědi  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.