Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Lékaři v Brně povolají na sál nového robota. Pomůže při operacích plic a střev

Prvního operačního robota nové genenace Versius přivítali v brněnské soukromé nemocnici. Stroj si pomocí několika malých vpichů poradí i s náročnými zákroky v hrudi, střevech, využití najde i v gynekologii. Počítačem ovládané zařízení tak lékařům ušetří čas, pacientům výrazně zkrátí dobu potřebnou pro zotavení.

Brněnské zdravotnické zařízení SurGal Clinic od ledna povolá do služby chirurgického robota. Operujícímu lékaři technologická novinka zajistí lepší výhled na operované místo, vyšší přesnost zásahu nebo odfiltrování třesu rukou. Pacientům pak stroj přinese menší riziko infekce a zkrácení rekonvalescence.

Kamera i nástroje jsou do těla pacienta zavedeny miniaturními otvory. „Versius je zdravotnická technologie využívaná pro roboticky navigované operace břicha a hrudníku, využití najde ale také v urologii, při operacích tlustého střeva či v gynekologii. Pacient si za operaci provedenou robotem nic nepřiplatí,“ uvedla ředitelka SurGal Clinic Jitka Smrčka.

V jihomoravské metropoli provedli prvních patnáct robotických výkonů pod vedením zahraničních zdravotníků. „Systém jde za hranice možností lidské ruky a umožní nám stávající výkony provádět precizněji a s minimalizací krevních ztrát. Funkčnost systému nás velmi příjemně překvapila,“ uvedl lékařský ředitel a vedoucí Centra robotické chirurgie SurGal Clinic Petr Diviš.

Přístroj je mobilní, vejde se na většinu operačních sálů, a nevyžaduje tak žádné stavební úpravy. Jeho ramena jsou navíc vysoce pohyblivá, konce dovolují otáčení operačního nástroje o 720 stupňů, což umožňuje operovat i v extrémních úhlech. Zároveň má robot také tlakové senzory, které zajišťují maximální bezpečnost pro pacienta.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Anna Pospíšilová

Štítky Brno, nemocnice, operace, SurGal, robot, lékaři, zdravotnictví

Lékaři v Brně povolají na sál nového robota. Pomůže při operacích plic a střev  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.