Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Onkologický ústav v Brně bude větší. V nových budovách lékaři vzdělají pacienty a jejich rodiny

Masarykův onkologický ústav (MOÚ) v jihomoravské metropoli se rozroste. V areálu nemocnice dělníci postaví novou budovu, která umožní vyšetření zdravých lidí v samostatném prostoru. Ve druhém objektu zdravotníci povedou jediné edukační centrum v tuzemsku pro vzdělávání pacientů a jejich blízkých.

Onkologické zařízení v jihomoravské metropoli se chystá na velké změny. Podle jeho vedení současná situace neumožňuje další rozvoj služeb, které lidem nabízí. Na Švejdův pavilon proto na Vaňkově náměstí naváže nové Centrum inovativní a podpůrné péče.

Díky dostavbě samotného pavilonu se také zvětší kapacita pro Centrum prvního kontaktu, Centrum klinického hodnocení, Centrum podpůrné péče a Edukační centrum. „To bude poskytovat vzdělávání pacientů a jejich blízkých, a to i za využití fyzických a virtuálních modelů. Takto koncipované edukační centrum v onkologii bude jediným svého druhu v Česku,“ okomentoval ředitel MOÚ Marek Svoboda.

Druhou budovu pracovníci postaví v místech bývalé transfúzí stanice v ulici Tomešova. Lékaři v ní vyšetří pouze zdravé osoby, což zvýší bezpečnost péče o pacienty s rakovinou. „Prevence je klíčem pro snižování výskytu nádorů a k jejich včasnému záchytu, což znamená výrazně větší šanci na vyléčení,“ vysvětlil.  

Onkologický ústav v Brně zpoplatnil parkování, aby zbyla místa pro pacienty

Problémy s parkováním u Masarykova onkologického ústavu řeší v Brně už dlouho. Velký nedostatek míst pro auta nyní částečně řeší poplatky na jednom z parkovišť. Vedení zařízení si od placeného odstavování vozů slibuje zvýšení kapacity pro své...

Stavba nejen posílí všechny stávající programy onkologické prevence, ale také otevře nové možnosti včetně klinického výzkumu. Zájemci z řad zdravotníků, pedagogů i laické veřejnosti v zařízení najdou posluchárny, ve kterých ústav mimo jiné zavede program podpůrné péče o onkologické přeživší. Celkové náklady se vyšplhají na zhruba jednu miliardu korun. Asi 826 milionů korun zaplatí Národní plán obnovy, přibližně 173 milionů pokryje státní rozpočet.

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto MOÚ

Štítky Brno, Masarykův onkologický ústav, MOÚ, zdraví, zdravotnictví, nemocnice, onkologie, stavba

Onkologický ústav v Brně bude větší. V nových budovách lékaři vzdělají pacienty a jejich rodiny  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.