Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Zaměstnanci brněnských firem darovali rekordní množství krve

Obrovský zájem o darování krve zaznamenala Fakultní nemocnice Brno (FN Brno) na výjezdním odběru v brněnském administrativním komplexu Titanium, kde darovalo krev téměř sto zaměstnanců tamních firem. Polovina z nich navíc darovala úplně poprvé. Zájem zřejmě ovlivnila dobrá komunikace i fakt, že se jedná o velké centrum. Standardní kapacita výjezdního odběru se totiž většinou pohybuje kolem pětatřiceti dárců.

Ideálním dárcem je zdravý plnoletý člověk s minimální hmotností padesát kilogramů. „Bohužel jsou diagnózy, které odběr krve nedovolují, například chronická onemocnění,“ vysvětlila vedoucí lékařka úseku dárců krve FN Brno Nikola Cíchová.

Místo pro výjezdní odběr je předem zkontrolované, aby splňovalo hygienické podmínky a odběrům vyhovovalo. „Dárce vyplní dotazník a sestry mu odeberou krevní vzorek, který potřebujeme na stanovení krevní skupiny, krevního obrazu a k virologickému vyšetření. Pak jde na posouzení k lékaři, který rozhodne, zda je způsobilý odběru,“ doplnila. V nemocnici může odběr trvat i hodinu a půl, při výjezdu je to v rozmezí pěti až osmi minut. Dárce při něm poskytne necelý půl litr krve. Podle Cíchové je to příjemnější i v tom, že jsou dárci ve známém prostředí a navzájem se podporují.

Výjezdní odběry se v době koronavirové pandemie utlumily, po jejím konci se k nim ale nemocnice vrátila. „Spousta společností, organizací a firem je oceňuje. Je to způsob jak odebrat krev více lidem na jednom místě. Osvědčilo se nám to a plánujeme pokračovat i do budoucna," sdělila lékařka. Odebírat krev do firem jezdí mobilní tým minimálně dvakrát do měsíce.

Odebranou dárcovskou krev zaměstnanci oddělení následně zpracují a rozdělí na jednotlivé složky - červené krvinky, plazmu a krevní destičky. Každá složka krve se skladuje jinak a má jinou trvanlivost. „Červené krvinky se skladují v teplotě dva až šest stupňů Celsia po dobu dvaačtyřiceti dní, plazma se mrazí na minus třicet stupňů Celsia a krevní destičky vydrží pět dní při pokojové teplotě, kde musí být neustále v pohybu na agitátoru,“ popsala Cíchová.

Brněnská nemocnice v současnosti nedostatek krve neeviduje, optimální množství ale musí stále udržovat. Transfuzní a tkáňové oddělení FN Brno je součástí traumacentra a krizové transfuzní služby. Potřeba je každá krevní skupina, o trochu více 0 negativní, která je univerzální.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky Darování krve, Výjezdní odběr, Rekord, Zájem, FN Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Diskutér T.

Tak to je dobrá zpráva, ale že v roce 2024, budeme cedit krev všichni - to už nikdo nepíše!

Neděle, 3. prosince 2023, 13:22Odpovědět

Zaměstnanci brněnských firem darovali rekordní množství krve  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.