Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Žena z Brna vážila dvě stě kilo. Lékaři jí vzali kus střeva a zhubla

Za záchranu života vděčí Markéta Jarošová lékařům z Brna, kteří jí vzali kus tenkého střeva a zmenšili žaludek. Před zákrokem už kvůli své vysoké váze nemohla téměř chodit, sama si nezavázala ani tkaničky. Stejně jako další stovce lidí s obezitou či cukrovkou ale mladé ženě pomohli zdravotníci speciální metodou, díky které zhubla padesát kilo a přestala se přejídat.

Novou metodu léčby obezity podstoupila minulý rok v brněnské soukromé nemocnici SurGal Clinic téměř stovka pacientů, po operaci někteří zhubli až sedmdesát kilo. Žaludeční bypass pomáhá v boji s vysokou váhou, ale řeší i přidružené potíže, například cukrovku, vysoký krevní tlak nebo otoky končetin. „V Česku je skoro milion kandidátů, kterým by operace mohla zvýšit kvalitu života. Pacienti nejen že zhubnou, ale devadesát procent z nich do dvou let po zákroku přestane brát inzulin,“ sdělil primář chirurgie Tomáš Paseka.

Lékaři při zákroku hrazeném pojišťovnou zmenší žaludek a odeberou velkou část tenkého střeva. Operaci provádí laparoskopicky, tedy jen pomocí tří malých vpichů. „Sedmdesát centimetrů až dva metry tenkého střeva se vyloučí z trasy pro potravu, udělá se tedy zkratka mezi žaludkem střevem. Pacient pak stráví méně potravy a zhubne. Při dodržování předepsaného režimu se není třeba bát o nedostatek živin,“ vysvětlil Paseka. 

Životní restart

Jednou z pacientek soukromé kliniky je i jednatřicetiletá Markéta Jarošová. Ještě před rokem vážila přes dvě stě kilogramů. Bez zadýchání neušla ani sto metrů na zastávku a nedokázala si už zavázat tkaničky u bot. „Pořád mě bolela záda, zvýšil se mi krevní tlak a měla jsem náběh na cukrovku. Extrémně mi otékaly nohy a styděla jsem se vyjít na ulici, jídlo bylo mou jedinou útěchou,“ popisuje svůj stav.

K operaci se dlouho odhodlávala, protože se bála narkózy. Svého rozhodnutí ale rozhodně nelituje a po shození padesáti kilogramů říká, že si konečně začala užívat života. Přejídání vyměnila za procházky a vybudovala si zdravější vztah k jídlu. „Získala jsem mnohem větší sebevědomí, mám před sebou ale ještě dlouhou cestu. Mým cílem není ani tak číslo na váze, ale chci se hlavně cítit dobře ve svém těle,“ svěřila se Jarošová.

Operace ale není pro každého. Před zákrokem musí zájemce projít podrobným vyšetřením a dokázat, že o životní změnu skutečně stojí. Ještě před operací je třeba změnit životní styl a trochu zhubnout. „Není možné operovat osoby s vážnými psychickými chorobami a odmítáme operovat kuřáky, kteří se své neřesti odmítají vzdát,“ uvedla obezitoložka Petra Musilová.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Veronika Adamová

Štítky Brno, obezita, cukrovka, nemocnice, léčba, operace

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Žena z Brna vážila dvě stě kilo. Lékaři jí vzali kus střeva a zhubla  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.