Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Nedobrovolně sterilizované ženy píší Křečkovi. Nelíbí se jim jednání ministerstva zdravotnictví

Veřejného ochránce práv Stanislava Křečka znepokojily stížnosti žen, které byly v minulosti protiprávně sterilizovány. Oběti od loňského roku žádají o odškodnění ministerstvo zdravotnictví, které ale žádosti nestíhá vyřizovat v zákonné lhůtě. K žadatelkám navíc často nebylo vstřícné, neodpovídalo nebo je dostatečně nepoučilo o jejich právech.

Po více než třiceti stížnostech od žen, které loni žádaly o odškodnění za protiprávní sterilizaci, se ombudsman Stanislav Křeček rozhodl konat. Podle jeho zjištění ministerstvo zdravotnictví na žádosti včas nereaguje. Dobu stanovenou zákonem, tedy šedesát dní, dokonce v některých případech překročilo až trojnásobně.

„Neúměrně dlouhé čekání žadatelek na rozhodnutí o žádosti o odškodnění jen zbytečně protahuje jejich už tak mnohaleté čekání na uznání pochybení ze strany státu,“ uvedla mluvčí Veřejného ochránce práv Markéta Bočková. Křeček upozornil, že žadatelky jsou navíc většinou už staršího věku. Některé dokonce při čekání na vyřízení odškodnění zemřely. Ve výjimečných situacích, jako je vysoký věk nebo závažná lékařská diagnóza, by podle něj tedy měly mít žadatelky přednost.

„Zvlášť vstřícný by tento postup byl v případech, kdy se žadatelky po zamítnutí žádosti o odškodnění bránily úspěšně správní žalobou, soud rozhodnutí ministra zrušil, a proto se ministerstvo musí žádostí zabývat znovu,“ doplnil. Obětem se nelíbil ani způsob, kterým s nimi úřad, jemuž žádost podávaly, komunikoval. Mnohokrát se setkávaly s tím, že na jejich telefonáty ani e-maily nikdo nereagoval.

Ombudsman naopak ocenil, že do poučení žadatelkám ministerstvo doplnilo informaci o možnosti opakované žádosti o odškodnění v případě, že byla předtím zamítnuta. „Stejně tak by mělo v poučení zdůraznit, že při e-mailovém podání rozkladu bez zaručeného elektronického podpisu musí žadatelé své podání do pěti dnů doplnit o vlastnoruční podpis,“ dodala Bočková. Jedna z žen totiž například celou dobu komunikovala elektronickoou poštou a kvůli tomu, že podpis včas nedoplnila, ministr doklad zamítl.

Problém Křeček vidí hlavně v nedostatečné přípravě ministerstva, v prověřování se zabývá především formální stránkou jeho postupů. Věcným otázkám se pak věnuje individuálně s jednotlivými stěžovatelkami.  

Na nedobrovolné sterilizace upozornil už v roce 2005 první veřejných ochránce práv Otakar Motejl. Po rozsáhlém šetření vladé doporučil, aby přijala pravidla pro odškodnění obětí. K tomu ale došlo až o šestnáct let později. O peníze tak lidé mohou žádat od roku 2022 do 1. ledna 2025.

Hodnocení článku je 36 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Veřejný ochránce práv/Facebook

Štítky Brno, Česko, zdravotnictví, zdraví, ženy, sterilizace, zákon, porušení

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Martin Vaněk

Takže už i p. Křeček stáhnul ocas mezi nohy, a podílí se na dalším vykrmování asociální chátry skrze uměle vytvořené pseudokauzy. Vsadím sandál, že se to zase týká jen naší známé etnické skupinky, protože mi vyprávěla osoba, která ve zdravotnictví prožila celý život, a speciálně na mostecku jim stát nejen vyplatil peníze, ale i přispěl na přednostní koupi zařízení bytů. Souhlas samozřejmě tyto socky podepisovaly, ale dnes už je to jedno: "dokazování" nemusí činit žalující strana, jak moudře ukládá Zákon, ale žalovaná... Inu, nová doba - daňový poplatník to zase zacvaká (když mohl kupovat sockám byty i celé domy, kupuje jim auta do 100 tisíc , a hradí jejich opravy do 200 tisíc, platí jim "výchovu" jejich dětí díky pěstounskému byznysu atd...

Neděle, 22. října 2023, 15:45Odpovědět

Baron Kocharovski

nedoborovolně sterilizované ženy určitě nepíší, protože: 1) budou nesvéprávné a 2) psát samy jistě neumí!

Sobota, 21. října 2023, 13:18Odpovědět

Nedobrovolně sterilizované ženy píší Křečkovi. Nelíbí se jim jednání ministerstva zdravotnictví  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.