Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Napětí ohledně nemocnice v Brně nekončí. Přesun zařízení na konvent se protahuje

Nemocnice Milosrdných bratří v Brně opět prodloužila smlouvu o nájmu nemovitosti s Hospitálským řádem sv. Jana z Boha. Pod konvent se dříve než příští rok nepřesune, řekl převor Martin Richard Macek. Zástupci řádu i města přitom usilovali o to, aby se převod uskutečnil do konce roku. Vedení nemocnice vnímá, že krátkodobé prodlužování nájemního vztahu brzdí její rozvoj.

Nemocnici v Polní ulici vybudoval řád, který o ni po zestátnění v roce 1948 přišel. Dnes zařízení s více než 600 zaměstnanci provozuje město. O vlastnictví budov a pozemků se dělí s řádem i státem. Řád uzavřel s městem dlouhodobou smlouvu o spolupráci s tím, že si nemocnici jednou vezme zpět. Nemocnice jako organizace města si pak další smlouvou pronajímá část budov řádu. Smlouva ale před lety skončila a opakovaně se prodlužuje po několika měsících. Nyní je prodloužená do konce roku.

Na převodu pracují zástupci řádu i města. Převor Macek s ním počítá někdy v průběhu příštího roku. „Letos to nestihneme. Je potřeba, aby spolupracovaly všechny strany. Mám pocit, že město v současnosti dělá vše pro to, aby se převod uskutečnil, což je rozdíl od začátku roku. Musí s námi spolupracovat ale i vedení nemocnice, které nebylo vždy flexibilní," řekl. Magistrát také změnil právní kancelář, která měla převod na starost. Podle zastupitelky pro zdravotnictví Dagmar Seidlové (TOP 09) bylo důvodem právě to, že zastoupení předchozí kanceláře nevedlo k žádnému posunu.

Mluvčí zařízení Andrea Šromová uvedla, že vedení poskytlo součinnost právním kancelářím města i řádu. Podle ní předalo veškeré požadované podklady týkající se ekonomických výsledků nemocnice, grantových dotací, vzdělávacích programů i výzkumů, které v nemocnici probíhají. Ředitel nemocnice Pavel Piler zdůraznil, že krátkodobé prodlužování nájemního vztahu brzdí její rozvoj a fungování. "Zejména v oblasti dlouhodobých investic a plánování strategií máme omezené možnosti. Věříme, že budeme moci co nejdříve dosáhnout stabilního a dlouhodobého řešení," dodal.

Hodnocení článku je 72 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Facebook/Nemocnice Milosrdných bratří

Štítky Brno, Zdravotnictví, Milosrdní bratři, Majetek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Marie Glanczová

takže řád na nemocnici vydělává...to jsou opravdu " dobrodinci a věřící "

Neděle, 8. října 2023, 20:56Odpovědět

Marie Glanczová

opravy před léty, moderní budovy - to platil stát nebo řád???

Sobota, 7. října 2023, 11:59Odpovědět

Baron Kocharovski

město brno. (bráno jako městská nemocnice).

Neděle, 8. října 2023, 20:43Odpovědět

Napětí ohledně nemocnice v Brně nekončí. Přesun zařízení na konvent se protahuje  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.