Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Duševní zdraví se za covidu zhoršilo hlavně seniorům, zjistili vědci z Brna

Samota a sociální izolace zhoršovaly v době pandemie koronaviru duševní zdraví lidí, a to zejména seniorů. Potvrdila to studie HAPIEE, na které se podíleli také vědci Národního institutu SYRI. Vládní reakce na případné budoucí pandemie by podle nich měla zahrnovat také sociální podporu, stejně důležitá je prevence a dostupnost léčby duševních onemocnění. Data do studie sbírali od 2853 lidí z Česka.

Studie, která vyšla v časopise Journal of Epidemiology and Community Health, potvrdila především větší náchylnost starších lidí k depresivním symptomům a dalším podobným problémům. „To naznačuje, že bychom této zranitelné skupině obyvatelstva měli věnovat v případě mimořádných pandemických událostí adekvátní pozornost," uvedl Hynek Pikhart ze SYRI a Masarykovy univerzity v Brně.

Mezi rizikové faktory patřila ztráta práce, nedostatek peněz na jídlo, nedostupnost zdravotní péče nebo smrt blízkého člověka. Nižší náchylnost k depresím vykazovali lidé žijící v manželství oproti svobodným nebo rozvedeným. „Největší zvýšení skóre depresivních symptomů oproti situaci před pandemií jsme zaznamenali u nejstarších věkových kategorií nebo u lidí s velmi špatným zdravotním stavem," doplnil.

Na úzkosti a depresivní stavy měla velký vliv sociální deprivace jako průvodní jev protipandemických opatření. „Naše výsledky potvrdily, že řada sociálních stresorů vede ke zvýšené depresivitě zejména u starších osob. Z toho plyne důležitost smysluplných intervencí, které pomáhají zajistit duševní blahobyt u starší populace," uvedl.

Ze studie dál vyplývá, že více inklinovali k depresivním stavům lidé, kteří zažili hospitalizaci nebo úmrtí blízké osoby, pociťovali zvýšenou sociální deprivaci, tedy omezení volnočasových aktivit a kontaktů s příbuznými a přáteli, a kteří se onemocnění covid-19 sami obávali. Vědci identifikovali třináct rizikových faktorů zhoršení duševního zdraví souvisejících s pandemií. 

S pandemií souviselo mimo jiné narušení zdravotnických služeb a odklady různých zákroků, protože zdravotnictví jako celek bylo přetížené. „Lidé, u kterých došlo k odkladům ve zdravotní péči, uváděli vyšší výskyt depresivních symptomů oproti stavu před pandemií. Naproti tomu naše výsledky neodhalily žádné významné souvislosti mezi finančními stresory a příznaky deprese, což je poměrně překvapivé zjištění," dodal. Starším lidem mohly pomoci úspory.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky Brno, SYRI, vědci, výzkum, studie, koronavirus, pandemie, zdraví

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ladislav Strnad

Taky jsem senior, už delší dobu. A mně se zeptat zapomněli. Já jsem se "za covidu" celkem slušně bavil, bo jsem cynik :-) Jezdil jsem na brigádu 40 kilometrů daleko, jako OSVČ jsem si taky slušně vydělal, protože nikdo neměl desinfekce - já ano, nikdo neměl nitrilové rukavice - já ano, nikdo neměl (zpočátku) roušky - já ano, skoro nikdo neměl testy - já ano, takže suma sumárum - na covidu jsem slušně vydělal. A ne a ne se nakazit. Povedlo se mi to až v únoru 2022. Za týden jsem byl jak rybička. Fakt, nekecám, nemám důvod si vymýšlet.

Čtvrtek, 28. září 2023, 01:08Odpovědět

Duševní zdraví se za covidu zhoršilo hlavně seniorům, zjistili vědci z Brna  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.