Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

V Brně nabízí lidem zdarma test, po kterém zjistí, jestli nemají Alzheimera

Zapomínání, nesoustředěnost, problémy s řečí nebo špatná orientace. Alzheimerova choroba může začít nenápadně, ale její dopady na život pacientů jsou obrovské. Nemoc v úplném počátku pomůže odhalit jednoduchý test, který nabízí zdarma farmaceuti Nemocniční lékárny Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně.

Na test odhalující první příznaky Alzheimerovy choroby se může objednat každý, kdo má zájem. „Většinou k nám chodí starší lidé, zhruba od šedesáti let. Konzultovali u nás  ale i lidé mladší, například čtyřicátníci, kteří mají poruchy paměti v rodině,“ sdělila pro Drbnu garantka projektu Veronika Čillíková.

Samotný screening se skládá ze tří částí. V první části jde o zapamatování krátké věty. „Větu řeknu jenom jednou a člověk si ji má zapamatovat a za pět minut ji zopakovat,” uvedla Čilíková. Ve druhé části si má člověk zapamatovat šest jedoduchých gest, které mu lékárník ukáže. Vyšetřovaný je zopakuje a po několika minutách si je má vybavit a znovu napodobit. Na vybavení si všech gest nemá testovaný žádný časový limit

Nejdelší je třetí část, kdy testovaný písemně popisuje zhruba deset jedoduchých obrázků. Když s popisem skončí, poznává v minutovém limitu co nejvíce snímků. Farmaceut test vyhodnotí na počkání. Pod normou požadovaných bodů mělo zatím výsledky osm pacientů. „Na jejich žádost jsem vypracovala posudek pro praktického lékaře a neurologa,“ informovala Čillíková o dalším postupu.

Zájemců je mnoho

Zejména lidé v důchodovém věku mnohdy netuší, jak na tom s pamětí jsou. Často se navíc ostýchají jít s problémem k doktorovi, a proto volí třeba test. „Chci se nechat otestovat, protože už občas zapomínám a pletou se mi jména dětí a vnoučat,“ sdělila dvaasedmdesátiletá důchodkyně Miloslava Kopecká.

Zájem o prevenci je poměrně veliký. V uplynulém roce se přišlo otestovat zhruba čtyřicet lidí. Screening farmaceuti bezplatně nabízí každý čtvrtek, je ale nutné se objednat. „Máme plno až do listopadu,“ vysvětlila situaci Čillíková.

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Veronika Adamová

Štítky Brno, Alzheimerova choroba, prevence, testování, FNUSA

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Diskutér T.

V Brně nabízí lidem zdarma test, po kterém zjistí, jestli nemají Alzheimera - PROSÍM VÁS, KDE TO JE A JAK SE TAM DOSTANU? JAK SE DOSTANU DO STANU??? JÁ MÁM V POČÍTAČI TAKY DOS.......HEZKEJ DEN VŠEM.

Středa, 27. září 2023, 17:32Odpovědět

V Brně nabízí lidem zdarma test, po kterém zjistí, jestli nemají Alzheimera  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.