Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Středa 22. května 2024  |  Svátek má Emil
Bez reklam

V Brně postaví speciální léčebné centrum. Zaměří se na boj proti rakovině i vzácným nemocem

V Brně vyroste zdravotnické středisko, jaké nemá ve střední Evropě obdoby. Odborníci se v chystaném specializovaném centru v bohunickém kampusu zaměří například na léčbu rakoviny nebo vývoj nových léků. Zařízení vznikne pod hlavičkou Masarykovy univerzity (MU) vznikne do dvou let.

Přes půl milionů lidí v Česku trpí nějakým ze vzácných onemocnění, pro které zatím neexistuje vhodná léčba. Nově vznikající centrum CREATIC, jež spadá pod MU, bude jako první ve střední Evropě pro nemocné vyvíjet léčbu na míru. K léčbě využují lékaři například buněčnou a genovou terapii. „V centru budeme vyrábět pro pacienty zcela unikátní léky a přistupovat ke každému co nejvíc individuálně,“ uvedl rektor MU Martin Bareš.

Léky a vakcíny pro pacienty sestaví odborníci rozborem buněk každého z nich. Jedním z prvních pacientů, kterým již léčebný program v Brně zachránil život, je devítiletý Daniel z Ostravy. Chlapce v batolecím věku postihl nádor na mozku a lékaři mu po několika neúspěšných pokusech o léčbu dávali téměř nulovou šanci na přežití. „Daniela se nakonec podařilo zachránit díky protinádorové vakcíně vyrobené z jeho vlastních červených krvinek,“ vysvětlil fungování buněčné terapie děkan Lékařské fakulty MU Martin Repko.

Podobnými metodami se v moravské metropole aktuálně léčí už přes čtyřicet lidí. Většina z nich již žádné projevy nemoci necítí. Díky novému centru se počet léčených může několikanásobně zvýšit. „Nyní se lékaři budou moct zaměřit i na léčbu ultra-vzácných a zatím neprozkoumaných nemocí,“ upřesnila cíle centra přednostka farmakologického ústavu MU Regina Demlová.

Jedním ze základních principů práce v centru je také snaha o dostupnost léčby pro všechny potřebné. „Cílem není peněžní zisk, ale skutečná pomoc. Konečná cena léčby bude pro pacienty vždy transparentní,“ vysvětlila Demlová. Naději na vyléčení tak mohou dostat další tisíce nemocných, pro které dosud léčba neexistovala, nebo byla velmi špatně dostupná a drahá.

Hodnocení článku je 92 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Veronika Adamová

Štítky univerzita, Brno, nemoci, výzkum, léky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Brně postaví speciální léčebné centrum. Zaměří se na boj proti rakovině i vzácným nemocem  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.