Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Jihomoravská záchranka nakoupila do sanitek tisíc nových plyšáků, aby se děti nebály

Na poraněné děti čekají v jihomoravských sanitkách plyšové hračky. Pejsek Defík jezdí se zdravotníky na jihu Moravy už od roku 2021, uklidňuje a dělá radost malým pacientům po úrazu, kolapsu či febrilních křečích. Plyšáka dostávají i vystrašené děti, kterým se zranil někdo blízký. Cílem je zmírnit šok.

Defík funguje podle zdravotníků jako psychologická pomůcka, která má za úkol vyděšeného pacienta alespoň trošku zklidnit. „Někdy je třeba dát hračku i dítěti, které sice nepotřebuje naši péči, ale dostane plyšáka například v situaci, kdy se staráme o někoho z jeho blízkých,“ sdělila ředitelka jihomoravských záchranářů Hana Albrechtová.

Za rok 2022 ošetřili záchranáři na jihu Moravy více než osm tisíc dětí do osmnácti let. Nejčastěji vyjížděli za pacienty kvůli kolapsům, úrazům, bolestem břicha, febrilním křečím a jiným zdravotním komplikacím. „Snažíme se, aby celý proces přednemocniční neodkladné péče byl pro naše malé pacienty co nejméně bolestný a měl co nejmenší následky,“ dodala Albrechtová.

Plyšáci jezdí se zdravotníky v sanitkách už od roku 2021. Pořizují je na základě činnosti nadačního fondu jihomoravských zdravotníků, příspěvků brněnského magistrátu, kraje a sponzorských darů. Snahu o pořízení co největšího množství hraček mají také sami záchranáři. „Ti například uspořádali charitativní ples v Ivančicích nebo také bowlingový turnaj. Výtěžky z obou akcí putovaly právě na pořízení Defíků,“ informovala předsedkyně správní rady fondu a mluvčí jihomoravských záchranářů Michaela Bothová.

V současnosti pořídili zdravotníci další várku hraček, která čítá tisíc plyšových hafanů za více než 180 tisíc korun. Nyní už dělají radost dětem. 

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky ZZS JMK, záchranka, nadace, děti, psychologie, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Baron Kocharovski

záchranka MUSELA nakupovat plyšáky?! :-OOO vážně se nenašel žádný sponzor?! tady by asi mnozí rádi přispěli!

Středa, 16. srpna 2023, 10:35Odpovědět

Jihomoravská záchranka nakoupila do sanitek tisíc nových plyšáků, aby se děti nebály  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.