Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Pacienty na jižní Moravě trápí vedro a průjmy. Přibývá případů salmonelózy

Rostoucí teploty doprovází na jižní Moravě aktuálně vyšší výskyt některých onemocnění doprovázených průjmy. Jihomoravští hygienici zaznamenávají typický sezonní nárůst počtu případů salmonelóz a kampylobakterióz. Jen v červnu bylo hlášeno 77 salmonelóz a 277 kampylobakterióz. Za červenec očekávají hygienici ještě větší počty. Infekční průjmy způsobené těmito nemocemi mohou mít závažný průběh s rychlou ztrátou tekutin zejména u malých dětí či seniorů.

Od začátku roku do pondělí měli hygienici hlášených 346 případů salmonelóz, loni to bylo za stejnou dobu o jeden případ méně. U kampylobakterióz evidují zatím 812 případů, loni to bylo za stejnou dobu 847.

„Situace se opakuje každoročně a souvisí s vyššími venkovními teplotami, které uspíší množení bakterií, a s chováním lidí. Naprostá většina případů vzniká při nesprávné manipulaci s potravinami živočišného původu v domácnostech a při jejich kuchyňské přípravě," řekla ředitelka protiepidemického odboru jihomoravské hygienické stanice Renata Ciupek. Dodala, že dosud hygienici nezachytili hromadný výskyt či epidemii, a to zatím ani na dětských letních táborech.

Hygienici doporučují, aby lidé dbali na výběr potravin a jejich uchovávání. Neměli by kupovat výrobky s prošlou zárukou, používat syrová vejce do pokrmů připravovaných za studena nebo je uchovávat mimo ledničku. Rovněž maso je nutno řádně tepelně upravit a při jeho zpracování zasyrova používat speciálně vyčleněné kuchyňské náčiní.

Vedle těchto nemocí také na jižní Moravě nadále přetrvává vysoký výskyt svrabu. Od 1. ledna do 10. července hygienici evidují 419 případů. Vloni ve stejném období to bylo 170. Stejná situace je i u spály. Zatímco loni měli hygienici hlášených 15 případů, letos je to 692.

„Jedná se o onemocnění, které nejčastěji postihuje děti do deseti let věku, letos i opakovaně. Je způsobeno streptokoky citlivými na běžný penicilin," doplnila. Méně je naopak boreliózy. Letos hygienici evidují 56 případů, loni to bylo o osm více. Klíšťovou encefalitidu zaznamenali v osmi případech, loni to bylo o jeden více.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky ČR, zdraví, počasí, Jihomoravský, hygiena

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Diskutér T.

Dobrá kombinace - VEDRO A PRŮJMY - Mouchy mají žně!!

Středa, 12. července 2023, 16:24Odpovědět

Pacienty na jižní Moravě trápí vedro a průjmy. Přibývá případů salmonelózy  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.