Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Vědci z Brna zkoumají kávovou sedlinu. Lógrem plánují čistit odpadní vody

Originální využití pro kávovou sedlinu našli vědci z brněnské Mendelovy univerzity. Lógr by podle moravských odborníků mohl nahradit chemikálie používané k čištění odpadních vod. Kávová sedlina totiž obsahuje látku velmi podobnou přísadě, která se v čistírnách odpadních vod používá k oddělení kalů.

Čištění odpadní vody je biologický proces, při kterém se v současnosti využívá také řada chemických látek. Vědci z Mendelovy univerzity v Brně proto zkoumají přísady, kterými by se mohly chemikálie v budoucích letech nahradit. Odborníci vidí naději například v kávové sedlině nebo odpadu z produkce vína.

Ročně v Česku vznikne asi 800 tisíc tun neodvodněných čistírenských kalů. Obsahují spektrum látek, které jsou zdrojem základních živin a v praxi se proto využívají jako hnojivo pro zemědělskou půdu, při rekultivaci skládek nebo bývají kompostovány.

Důvodem, proč cílíme o omezení užívání chemických látek, je mimo jiné to, že přísady tvoří velké shluky, které při aplikaci kalu na půdu brání tomu, aby se do země uvolňovaly živiny. Shluky přitom dokážou v kalu vydržet třeba i půl roku bez jakéhokoli rozkladu,“ upozornil Pavel Suchý, který působí na Ústavu zemědělské, potravinářské a environmentální techniky Agronomické fakulty Mendelovy univerzity.

Na základě předchozích výzkumů vědci jako nadějnou alternativu vytipovali tanin – látku, která je obsažená v kávové sedlině nebo třeba odpadu ze zpracování vína. „Tanin je pro nás zajímavý nejen proto, že na jižní Moravě máme spoustu kaváren a aktivní vinařský průmysl – tudíž můžeme efektivně využívat odpad, který se u nás produkuje. Taninu si ceníme i pro jeho vlastnosti. Například to, že dokáže narušit buňku a přispívá tak k efektivnějšímu odvodnění kalu,“ vysvětlil Suchý.

Využitelnost taninu letos odborníci otestují v laboratoři, získané poznatky by následně rádi přenesli přímo do provozu. Do budoucna vědci plánují výzkum rozšířit také o úpravu pitné vody. I v tomto případě by svou roli mohla sehrát káva. „Z pitné vody se většinou kvůli chuti odstraňuje železo nebo mangan. A tím, že taniny vyvazují kovy, dala by se ekonomicky snížit náročnost úpravy takové vody,“ dodal vedoucí projektu Tomáš Vítěz.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Mendelova univerzita

Štítky káva, Mendelova univerzita, vědci, odpadní vody, sedlina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Diskutér T.

JAK SE Z VĚDCE STANE VĚŠTĚC - Věštění z kávové sedliny

Věštění z kávové sedliny patří právě k takovým způsobům. Pokud máte doma kávu a oplýváte alespoň troškou fantazie, můžete se do věštění s radostí pustit.
Jak na věštění z kávové sedliny?

Pro věštění z kávové sedliny samozřejmě potřebujete kávovou sedlinu neboli lógr. Uvařte si tedy klasickou mletou kávu tak, jak ji máte rádi a v klidu ji vypijte. Ale pozor, snažte se, aby v šálku zůstalo co nejméně tekutiny.

Nyní vezměte šátek, a několikrát jím zakružte zprava doleva. Pak šálek rychle překlopte tak, aby sedlina vypadla na podšálek.

Šálek nechejte dvě minuty obrácený na podšálku a počkejte, až voda steče a sedlina se pořádně usadí. Se šálkem ani podšálkem nesmíte hýbat. Po uplynutí dvou minut opatrně zvedněte šálek kolmo vzhůru.
Věštění z kávové sedliny – symboly

Dle tvaru sedliny na podšálku je nyní možné věštit vaši budoucnost. Podívejte se, co jednotlivé tvary znamenají.

Kočka
Dávejte pozor na své blízké. Někdo, kdo se tváří jako přítel na vás šije boudu. Kočka znamená tajemno či zradu, a jde o záporný symbol.

Květina
Květina je kladným symbolem obdivu a krásy. Pokud jde o více květin, značí to obdiv více lidí najednou. Pokud je květina pouze jedna, značí lásku druhé osoby.

Dům
Velice kladný symbol. Značí úspěch a dobré rodinné zázemí.

Hůl
Dejte si dobrý pozor na nebezpečí, před nímž vás varuje tento záporný symbol.

Královská koruna
Kladný symbol úcty ostatních lidí.

Letadlo
Jak by se dalo čekat, letadlo značí cestu.

Postavičky
Pokud se vám zjevila silueta postavy, buďte rádi. Značí milenecký vztah, který se objeví zcela nečekaně.

Schodiště
Má-li sedlina tvar schodů, naznačuje vám, že vás čeká cesta k úspěchu. Ovšem pozor na nepravidelnost schodů – pokud schody nejsou pravidelné, budete za svůj úspěch muset bojovat.

Slunce
To nejlepší, co vás mohlo potkat – čeká vás jen radost, láska a štěstí, kterém se vám ani nesnilo.

Symboly zvířat
Často sedlina odhalí siluetu nějakého zvířete. Obecně můžeme říci, že silueta kopíruje vlastnosti toho kterého zvířete. Pro lepší pochopení se podívejme na některé z nich.

Had
Pozor, připravte se na setkání s osobou, která vám bude škodit a přinese do vašeho života jen starosti. Pokud je u podobizny hada písmenko, je to nápověda ke jménu dané osoby. Pokud sedlina připomíná kobru (má kolem „krku“ jakýsi vějířovitý útvar), jde o znamení, že původcem starostí bude žena.

Liška
Jde o znamení osoby ženského pohlaví, která bude dříve či později škodit.

Slon
Podobizna slona ve věštění z kávové sedliny značí štěstí.

Čáp
Ve většině případů jde o kladný symbol, značící očekávání potomka.

Beran či ovce
Silueta v této podobě předurčuje příjemně strávené chvíle.

Nyní jsme si uvedli některé z možných podob kávové sedliny. Věštění z kávové sedliny je spíše zábavou, než seriózním způsobem věštění, což mu ale neubírá nic z jeho kouzla. Je vhodnou zábavou pro chvíle trávené s přáteli – věštit nemusíte pouze sami sobě, ale můžete i svým blízkým.

Pondělí, 19. června 2023, 10:00Odpovědět

Vědci z Brna zkoumají kávovou sedlinu. Lógrem plánují čistit odpadní vody  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.