Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Bezdomovec dal dětem v Brně léky. Otráveného chlapce zachránila strážnice

Relaxovala na zahradě, když ji zničehonic vyrušil hysterický pláč. Brněnská strážnice Miroslava Jirůšková pohotově zareagovala a pomohla při záchraně malého chlapce. Hoch podle kamarádů spolykal pilulky, které dostal od neznámého muže na ulici.

Strážnice Městské policie Brno Miroslava Jirůšková si zrovna užívala volný květnový víkend, když zaslechla brekot. „Okolo zahrádky najednou prošla skupinka asi deseti dětí a jedna dívenka hlasitě plakala,“ vzpomíná Jirůšková. Šla se tedy podívat, co se stalo. Děti byly nejdříve ostýchavé, ale když se dozvěděly, že mluví se strážnicí, začaly se svěřovat.

Ženě tvrdily, že je jejich kamarád mrtvý. „Děti už předtím oslovovaly dospělé, ale nikdo jim nevěnoval pozornost a nešel se s nimi podívat. To mě mrzelo, protože tam bylo plné fotbalové hřiště lidí,“ popisuje situaci Jirůšková.

Strážnice se začala vyptávat, co se stalo a kde se chlapec nachází. Nechala se od dětí dovést k bezvládně ležícímu tělu. „Šli jsme roztrženým plotem, podél tenisových kurtů až někam k řece, takže chlapce by tam v trávě asi těžko někdo hledal,“ vypráví Jirůšková, která rychle zavolala na linku 155 a podle pokynů hocha položila do zotavovací polohy a sledovala jeho životní funkce.

Léky od bezdomovce

Chlapec podle dětí spolykal léky, které na ulici dostal od neznámého bezdomovce. „Dětem se od toho léku podařilo najít blistr. Šlo o nějaká psychofarmaka,“ vysvětlila Jirůšková. Záchranáři odvezli hocha do Dětské nemocnice, kde jej lékaři vyléčili.

Od koho měly děti medikamenty dostat, se zjistit nepodařilo. Podle městských policistů je však důležité, že se děti nebály říct si o pomoc. „Ráda bych i další děti povzbudila, aby se nebály a zavolaly pomoc. Protože pokud jim dospělí v nějaké lhostejnosti nevěnují pozornost, tak musí konat samy,“ říká Miroslava Jirůšková.

Hrdinů je více

Shodou okolností je strážnice Miroslava Jirůšková parťačkou Petra Minaříka, se kterým v květnu asistovala při večerní obchůzce po Žabovřeskách u dopravní nehody. Auto tehdy narazilo do trolejového vedení a začalo hořet. Minařík neváhal a ihned zahájil srdeční masáž, která muže pomohla zachránit.


Miroslava Jirůšková a Petr Minařík

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto MP Brno, Berenika Oudová

Štítky Městská policie Brno, děti v nouzi, bezvládný chlapec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Diskutér T.

Tak to se opravdu cení - nemají to policisté někdy lehké a vidíme i tady příklad, jak i při relaxaci dokáže policistka zaujmout správný postoj k potížím a nenechat vše náhodě, jak by to mnohý lehkovážný člověk udělal. Vážím si jejich opravdu nelehké práce, kdy vyjíždí k nelehkým případům ve dne i v noci a někdy je i telefonická linka od opilců zneužita a výjezd je marný. Vždy bych přidal finance složkám PČR MP RZS HZS a ubral na jiných místech v politice, kde se často jen prázdně tlachá za velké prachy!!!!

Čtvrtek, 15. června 2023, 20:28Odpovědět

Oto Loos

zly cmoud

Čtvrtek, 15. června 2023, 20:21Odpovědět

Bezdomovec dal dětem v Brně léky. Otráveného chlapce zachránila strážnice  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.