Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Experti z Brna dostali americký patent na látku, která léčí leukemii

Odborníci z Brna se posunuli ve výzkumu léčby nejčastějšího typu leukemie u dospělých lidí. Tým z Masarykovy univerzity (MUNI) a Fakultní nemocnice Brno (FN Brno) získal americký patent na využití GAB1 inhibitorů jako léku na tuto zákeřnou nemoc.

Milníku při výzkumu chronické lymfatické leukémie dosáhl Marek Mráz z vědeckého centra MUNI, který výzkumný tým vede. „Tento úspěch vychází z více než desetiletého studia GAB1 proteinu a jeho úlohy v biologii B buněčných malignit a je příkladem excelentního základního výzkumu s aplikačním potenciálem," informoval mluvčí brněnské univerzity Radim Sajbot.

Mrázův tým získal v roce 2018 grant, který umožnil intenzivní výzkum vzniku a léčby chronické lymfocytární leukémie, tedy nejčastějšího typu leukémie u dospělých lidí. Nádorové onemocnění, při kterém dochází k poruše buněk imunitního systému, se projevuje anémií, horečkami, hubnutím i zvětšenými uzlinami. 

Nově získaný patent na využití GAB 1 inhibitorů jako léčiva umožní vývoj nových léků a spolupráci s farmaceutickými společnostmi. Podle expertů jde ale stále o běh na dlouhou trať.

 Klíčová je možnost opřít se o expertízu docenta Kamila Parucha, který je velmi zkušeným medicinálním chemikem a se kterým plánujeme dále společně GAB1 inhibitory vyvíjet. Obrovskou devízou je i úzká spolupráce s klinickými lékaři na Interní hematologické a onkologické klinice FN Brno, která umožňuje studovat biologii GAB1 v kontextu primárních vzorků pacientů s CLL, lymfomů či akutní myeloidní leukémií,“ řekl Mráz.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto MUNI

Štítky rakovina, výzkum, leukémie, patent

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Experti z Brna dostali americký patent na látku, která léčí leukemii  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.