Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Úrazovka v Brně byla prvním českým traumacentrem. Funguje devadesát let

Devět dekád nepřetržitého fungování slaví brněnská Úrazová nemocnice. Zdravotnické zařízení, které se stará o nejzávažnější zranění, provede ročně přes šest tisíc zákroků a operací. Od roku 2009 je "úrazovka" jako jedna ze dvou brněnských nemocnic v rukou města.

Zvládla bombardování, tři poválečné měsíce fungování v nouzových podmínkách i boj o zachování, který přišel v roce 2008. Úrazová nemocnice funguje v Brně od roku 1933, kdy vznikla jako specializované centrum na popud tehdejší Úrazové pojišťovny dělnické pro Moravu a Slezsko. Postupem času se první české traumacentrum rozrostlo ve výukové místo pro lékaře z oboru.

Momentálně se v "úrazovce", jež sídlí v brněnských Zábrdovicích, nachází kromě vybaveného traumacentra také dvě jednotky intenzivní péče, ARO nebo dvě stě lůžek pro pacienty. „Nemocnice se dnes zapojuje také do pomoci v náročném terénu, jako jsou třeba přírodní katastrofy. Nedávno byl personál pomáhat na záchranné misi v zemích Blízkého východu, které zasáhlo zemětřesení o síle 7,8 stupně," připomněla mluvčí Úrazové nemocnice Andrea Šromová.

Fungování nemocnice, která po dekády řešila nejzávažnější úrazy z celé republiky, významně ohrozil rok 2008. Tehdy začali politici usilovat o zrušení státní příspěvkovky. "Úrazovka" se měla podle některých názorů přesunout pod správu Fakultní nemocnice v Brně. Divokou debatu, s níž šly ruku v ruce prostesty zaměstnanců, nakonec vyřešilo město Brno, které si zařízení převzalo pod svá křídla.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Archiv redakce

Štítky úrazová nemocnice, výročí, brno, zdravotnictví

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Úrazovka v Brně byla prvním českým traumacentrem. Funguje devadesát let  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.