Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Na jižní Moravě je letos více případů lymeské boreliózy i klíšťové encefalitidy

 Hygienici v Jihomoravském kraji od začátku roku zaznamenali 22 případů lymeské boreliózy a čtyři případy klíšťové encefalitidy. Loni ve stejném období evidovali o jeden případ lymeské boreliózy méně a žádný případ klíšťové encefalitidy. Řekla to Veronika Šponiar Ovesná z protiepidemického odboru jihomoravské hygienické stanice.

Lymeská borelióza se vyskytla u pacientů ve všech okresech kraje. „Nejvíce případů, sedm, bylo z Vyškovska. U klíšťové encefalitidy to byly případy z okresů Brno-město, Znojmo a dva z Blanska. Loni byl první případ klíšťové encefalitidy nahlášen 26. května. Počet nemocných se každoročně mění, jelikož je ovlivněn řadou faktorů. Jedním z nich je počasí. Obecně nejlépe klíšťatům svědčí teplé a vlhké počasí, kterým se letošní jarní období vyznačuje, navíc po relativně mírné zimě," uvedla Šponiar Ovesná.

Jihomoravský kraj patří k rizikovým oblastem s ohledem na výskyt klíšťat. K významným přírodním ohniskům klíšťové encefalitidy nepatří jen přírodní lokality a rekreační oblasti, ale i městské parky. Jako rizikové skupiny Šponiar Ovesná uvedla lidi, kteří tráví čas v přírodě kvůli svému povolání, ale také zahrádkáře, turisty, sportovce, houbaře nebo majitele domácích mazlíčků.

Encefalitida zasahuje nervový systém, způsobuje například epilepsii, meningitidu, obrnu a v krajním případě hrozí smrt. Nemoci lze předcházet očkováním, není proti ní ale lék a léčba spočívá v tlumení příznaků. Podle hygieniků i přesto, že je očkování k dispozici už několik let, lidé jej dostatečně nevyužívají a případů neubývá. Loni bylo na jižní Moravě 55 případů klíšťové encefalitidy, předloni 44. Borelióza nemá tak dramatický vývoj jako encefalitida, způsobuje například záněty kloubů nebo třes rukou. Proti borelióze není očkovací látka, ale existuje účinná léčba.

Český hydrometeorologický ústav na svém webu denně vydává předpověď aktivity klíšťat v Česku. Pro celý Jihomoravský kraj z ní od začátku května plyne mimořádné riziko a doporučení používat repelent, nevstupovat volně do listnatých a smíšených lesů a denně si prohlédnout tělo, zda tam není klíště.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com/JerzyGorecki

Štítky ČR, zdraví, klíšťata, Jihomoravský

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na jižní Moravě je letos více případů lymeské boreliózy i klíšťové encefalitidy  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.