Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Brněnská úrazovka nakupovala za peníze z Bruselu. Má nové přístroje i modernější sály

Velkou radost si udělali v brněnské Úrazové nemocnici. Zdravotnické středisko v ulici Ponávka získala nové vybavení, přístroje a změn doznaly také operační sály. Zdravotníci navíc chystají v investicích pokračovat, protože získali dotace z Evropské unii.

Úrazovka dostala na nákupy přes 60 milionů korun. Nejvíce pěnez šlo na vybavení přístrojů, které se nachází na urgentním příjmu. Nemocnice modernizovala také prostory, včetně operačních sáů, oddělení JIP či ARO. Mezi nejvýznamnější přístroje patří dálkově ovládaný skiaskopicko-skiagrafický RTG systém. Zařízení je plně digitální a pyšní se vysokou rozlišovací schopností.

Na tomto systému provádíme mnoho vyšetřen, a to včetně invazivních metod terapie urotraktu. Přístroj nám umožňuje základní i speciální skiagrafická a skiaskopická vyšetření, jako jsou například plicní snímkování, vyšetření páteře, vyšetření kompletního skeletu, neurologická vyšetření, periferní a abdominální angiografie. Tímto přístrojem jsme nahradili původní přístroj, který už neumožňoval všechna potřebná vyšetření,“ uvedla lékařka Daniela Rémanová

Dalším novým přístrojem je laparoskopická věž, která slouží na chirurgických sálech, pomáhá ale také pacientům na urgentním příjmu. „Je to zařízení, které dokáže zkrátit nezbytně nutnou dobu pro rekonvalescenci pacientů po operaci,“ dodal Radim Kyzlink, náměstek pro léčebně preventivní péči. 

S modernizaci chtějí v brněnské nemocnici pokračovat. Další zásilku nového vybavení získá středisko ještě letos. Novinkou budou tři rentgenové přístroje, multifukční systém na operačním sále nebo výkonné vrtačky a oscilační pily pro ortopedii. Nejvíce ale lékaři čekají na výpočetní tomograf. „Tento přístroj pracuje v nepřetržitém provozu v rámci urgentního příjmu a nemocniční pohotovostní služby. Dokáže neinvazivně zobrazit vnitřní orgány a tkáně lidského těla. Slouží k diagnostice širokého spektra poranění a chorob. Mezi běžně prováděná vyšetření patří zobrazení mozku, páteře, hrudních orgánů, břišních a pánevních orgánů, včetně vyšetření pacientů s COVID-19,“ dodala Rémanová. 

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Archiv redakce

Štítky Brno, Nemocnice, Vybavení, Sály

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brněnská úrazovka nakupovala za peníze z Bruselu. Má nové přístroje i modernější sály  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.