Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Sex při menstruaci není překážkou a může ulevit od bolesti, zjistili čeští gynekologové

Pohlavní styk při menstruaci je i v dnešní době pro mnoho lidí tabu. Některé páry tak sex na základě předsudků v této fázi cyklu radši úplně vynechávají. Třetina žen si přitom podle průzkumu sexuální aktivitu při periodě užívá, některým dokonce ulevuje od nepříjemných bolestí. Pozor by si ale měly dávat na některé s tématem spojené mýty.

Křeče v podbřišku či bolest hlavy nejspíš při menstruaci někdy zažily téměř všechny ženy. Některé si pomáhají léky, jiné používají několik generací staré babské rady. Jen zlomek z nich se pak proti potížím vydává cestou pohlavního styku. „Při orgasmu se děložní svaly zpočátku stahují stejně jako je tomu při periodě, ale následně dochází k jejich uvolnění, což může bolesti zmírnit,“ popisuje jednu z výhod menstruačního sexu gynekolog a sexuolog Pavel Turčan.

Endorfiny, které se při pohlavním styku v těle uvolňují, dokáží kromě úlevy od křečí ženu osvobodit od migrény, vliv mají i na kvalitu spánku. Sex také může celý menses urychlit. „Svalové kontrakce při orgasmu vytlačují děložní obsah rychleji, perioda se tedy může skutečně zkrátit,“ doplňuje.

Odpor partnera

Do milostných hrátek se podle odborníků i přes všechny výhody pouští pouze třetina žena, zbylé dvě se k aktivitě staví spíš negativně. Ze studie Sex during menstruation od autorky Breanne Fahs vyplývá, že je na vině hned několik faktorů.  Část respondentek jako důvod uváděla fyzické nepohodlí, negativní vnímání sebe sama nebo nepříjemné pocity či odpor na straně partnera.

V různých fázích cyklu se navíc mění i samotná chuť na sex v závislosti na hladině hormonů, jako je estrogen a testosteron. Sexuální apetit se proto některým ženám zvětšuje při ovulaci, jiné mají velký zájem o milování na začátku menstruace, kdy se jsou pohlavní orgány díky uvolněným látkám více prokrvené, a tedy i citlivější.

Pozor na otěhotnění

Menstruační sex s sebou ale nese také jistá rizika. Mnoho lidí je například přesvědčeno, že při něm není možné otěhotnět. Podle Turčana je sice šance na oplodnění vajíčka menší, ale určitě ne nulová. Vhodnou antikoncepcí je v tomto období měsíce zejména prezervativ, který kromě početí chrání i před různými pohlavními chorobami.

„Menstruační krev funguje jako přenašeč pohlavních nemocí. Při nechráněném sexu při periodě je vysoké riziko přenosu HIV nebo hepatitidy,“ sděluje a dodává, že ženy jsou mimo to mnohem náchylnější k infekcím.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Pixabay.com

Štítky výzkum, ženy, společnost, zdraví, gynekologie, odborníci

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sex při menstruaci není překážkou a může ulevit od bolesti, zjistili čeští gynekologové  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.