Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Od replantace prstu až k přešití penisu. Lékaři z Brna slaví výročí unikátní operace

Výročí unikátní operace slaví Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně (FNUSA). V dubnu 1978 provedli tamní odborníci z Kliniky plastické a estetické chirurgie úspěšnou replantaci prstu na ruce. Metoda, která neměla v tehdejším Československu obdoby, se od té doby neustále vyvíjí.

Náročný zákrok se brněnským chirurgům zadařil přesně před pětačtyřiceti lety. Pacientovi úspěšně přešili třetí prst na ruce do pozice druhého prstu. „S tehdejšími nástroji a vybavením nám operace trvala více než pět hodin. A to šlo o tradiční úraz, se kterým se setkáváme dodnes – při řezání dřeva na cirkulárce,“ vzpomněl na událost jeden z operatérů Jan Válka.

Premiérových zákroků v oboru replantace si nemocnice připsala hned několik. Brněnským lékařům se podařilo vůbec poprvé přenést prst z nohy na ruku, replantovat boltec i snědený nos. Jen loni provedli chirurgové z FNUSA padesát replantací a 250 mikrochirururgických operací ruky či ostatních částí těla.

„Jako prvnímu pracovišti na Moravě a třetímu v České republice se nám také úspěšně povedlo replantovat penis či zmrzlý utržený ušní boltec. Mezi nezvyklé operace bych zařadil rekonstrukci ruky ukrajinského vojáka po výbuchu ruské rakety,“ řekl přednosta Kliniky plastické a estetické chirurgie Zdeněk Dvořák.

Experti z brněnské nemocnice se zaměřují také na nejmenší pacienty, které operují pro rozštěpové a další vrozené vady. Důležitou oblastí je také onkochirurgie, kdy probíhá rekonstrukce defektů po nádorech v oblasti hlavy, krku, trupu či končetin. „Jde o multioborový výkon, při kterém spolupracujeme s dalšími klinikami Fakultní nemocnice s jediným cílem – vrátit pacienty zpátky do plnohodnotného života,“ zdůraznil přednosta Dvořák.

Hodnocení článku je 78 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto FNUSA

Štítky fakultní nemocnice u svaté anny, zdravotnictví, replantace, operace, výročí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Od replantace prstu až k přešití penisu. Lékaři z Brna slaví výročí unikátní operace  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.