Počasí dnes25 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Hospicům na Moravě chybí personál. Zájem o zařízení raketově stoupá

Zemřít doma obklopen těmi nejbližšími je stále častější přání nevyléčitelně nemocných. Na jižní Moravě, kde funguje několik mobilních a dva lůžkové hospice, potvrzuje větší zájem několik zařízení. Přispívá k tomu nejen větší informovanost a ochota rodiny, ale také přístup zdravotních pojišťoven a samospráv. Problémem je však nedostatek personálu.

Největším poskytovatelem péče v kraji je Diecézní charita Brno, která provozuje osm mobilních hospiců a v Rajhradě na Brněnsku také jeden lůžkový. V domě s padesáti lůžky zemřelo v uplynulém roce téměř tři sta lidí.  Kapacitní možnosti hospicové péče ovlivňuje nedostatek personálu, který je nyní pro charitu největší komplikací. „V současnosti chybí nejen zdravotní personál, ale třeba i psychologové. Na všechny členy týmu jsou kladeny vysoké profesní a osobnostní nároky,“ poznamenala Radka Kuncová, vedoucí Mobilního hospice sv. Martina v Blansku.

Pracovníci jsou také jen lidé s běžnými starostmi, domácností a dětmi a zastupitelnost v případě nemocnosti nebo nepředvídatelných okolností komplikuje chod nepřetržitě dostupné služby. Když si představíme v mobilním hospici klasické zajištění pěti sestrami, výpadek jedné je citelný,“ dodala. 

Podle Asociace poskytovatelů hospicové paliativní péče nejsou podmínky pro fungování mobilních hospiců vhodně nastaveny pro působení na venkově. Proto chybí domácí hospice ve zhruba v polovině okresů.

Sehnat v dnešní době zdravotní sestru, která by zahořela pro paliativní péči a šla k nám pracovat, i když se těžce snažíme vyrovnávat platové podmínky, jaké by měla v nemocnici krajského či státního zřizovatele, je velmi těžké,“ řekl ředitel organizace Girasole Miroslav Prchal s tím, že ještě větší nedostatek je v dostupnosti lékařů s atestací.

Podobně to vnímá i ředitel brněnského Hospice sv. Alžběty Josef Drbal, kde se ročně starají zhruba o čtyři sta lidí. Podle něj se sice financování této péče i díky přístupu zdravotních pojišťoven a zástupců samospráv zlepšilo, přesto ale nemohou nabízet platy jako v jiných zařízeních. „Posilu v řádu jednotek bychom uvítali. Zaměstnanci ale musí být zapáleni a trochu se i uskromnit, co se týče mezd,“ připustil.

Hodnocení článku je 54 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Hospic u sv. Alžběty

Štítky péče, nemocnice, zaměstnanci, hospic

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Marie Glanczová

hlavně že na jiné neobčany je peněz hafo!!!

Pondělí, 10. dubna 2023, 16:47Odpovědět

Hospicům na Moravě chybí personál. Zájem o zařízení raketově stoupá  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.