Počasí dnes22 °C, zítra24 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Miminka v brněnské nemocnici budou hlídat nové monitory dechu

Fakultní nemocnice v Brně (FN Brno) dostala osmnáct nových monitorů dechu. Přístroje, které snímají dech miminek a slouží k upozornění na jejich případný nebezpečný zdravotní stav, darovala dětskému oddělení organizace Nadace Křižovatka.

Monitory dechu v celkové hodnotě přes pětačtyřicet tisíc korun dorazily do brněnské fakultní nemocnice v Černopolní ulici. Moderní zařízení, jež slouží novorozeňatům i kojencům, si do svých rukou převzala vrchní sestra Dana Vítková. Za darem stojí Nadace Křižovatka, která v tuzemsku rozšiřuje povědomí o syndromu náhlého úmrtí kojence. Tento stav se projevuje náhlou smrtí bez jakýchkoliv příznaků další nemoci. Ohroženou skupinou jsou děti do šesti měsíců věku.

Právě pro ně jsou monitory dechu, které dokáží včas upozornit na změnu dýchání miminek, určeny. „Při dechové zástavě delší než dvacet vteřin nebo při snížení dechové frekvence pod deset dechů za minutu upozorní zvukový a světelný signál přístroje personál nemocnice nebo rodiče, díky čemuž může být dítěti ihned poskytnuta první pomoc. Monitor zároveň dokáže odhalit i mělké dýchání či apnoické pauzy," vysvětlila ředitelka Nadace Křižovatka Štěpánka Pokorníková.

Syndrom náhlého úmrtí kojence postihne v Česku několik desítek dětí ročně. Mezi faktory, které se se smrtí dětí nejčatěji spojují, patří ukládání miminek ke spánku v poloze na břiše, kuřácké prostředí i možná genetická dispozice. Přesnou příčinu smrti dětí lékaři neznají.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto FN Brno

Štítky monitor dechu, zdravotnictví, dětská nemocnice, syndrom náhlého úmrtí kojence

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Miminka v brněnské nemocnici budou hlídat nové monitory dechu  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.