Počasí dnes10 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Nemocnice zřizované krajem měly loni stamilionový přebytek

Přebytek kolem 110 milionů korun vykázalo v loňském roce devět nemocnic zřizovaných Jihomoravským krajem. Žádná nebyla v záporných číslech a všechny vykázaly přebytek krom ivančické nemocnice, jejíž hospodaření skončilo na nule. Řekl to Petr Holeček z tiskového oddělení kraje. Nejvyšší přebytek téměř 30 milionů měly shodně nemocnice ve Znojmě a v Břeclavi.

Nemocnice Vyškov měla přebytek přes 19 milionů, Nemocnice Kyjov více než 16 milionů, téměř 11 milionů pak Nemocnice Hodonín. Pod dva miliony měly shodně přebytek nemocnice v Tišnově a také v Letovicích, více než 300.000 hustopečská nemocnice a Ivančice byly na nule.

Loňský přebytek byl 110 milionů korun, v roce 2021 byl přebytek nemocnic 215 milionů. Loňský rok byl podle Holečka poznamenaný dozníváním pandemie covidu, odstraňováním jejích následků a snahou vrátit nemocnice do normálního režimu. „Průběh roku 2022 v nákladech ovlivnila zejména energetická krize a inflace, kdy došlo zejména k nárůstu cen energií a také ke zvýšení cen spotřebního materiálu a obecnému růstu cen na trhu, například potraviny, služby a pohonné hmoty," uvedl Holeček.

Podle něj bylo navíc poskytování zdravotní péče v roce 2021 výrazně poznamenané epidemickou situací v České republice. „Velká část dostupné zdravotní péče v nemocnicích byla věnována pacientům nakaženým koronavirem, tedy na úkor běžně poskytované péče. Nejvíce tímto byly zasaženy ambulantní provozy," uvedl Holeček.

Podle něj proto hospodářský výsledek v roce 2021 ovlivnila epidemická situace, protože přijatá opatření měla dopad na požadavky a poskytování zdravotních služeb a téměř celoroční omezení plánovaných výkonů. „Důležitým faktorem bylo, že zdravotní pojišťovny i přes pokles provedené zdravotní péče nekrátily paušální úhrady, a naopak pružně reagovaly navýšením záloh na zdravotní péči. Zvýšené náklady byly kompenzovány kompenzační úhradovou vyhláškou," uvedl Holeček.

Jihomoravský kraj zřizuje devět nemocnic. Jsou ve Znojmě, Kyjově, Hodoníně, Břeclavi, Vyškově, Hustopečích, Ivančicích, Letovicích a Tišnově.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Archiv redakce

Štítky ČR, nemocnice, Jihomoravský

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nemocnice zřizované krajem měly loni stamilionový přebytek  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.