Počasí dnes26 °C, zítra25 °C
Středa 26. června 2024  |  Svátek má Adriana
Bez reklam

Kvůli koronaviru jsme odešli z práce, připouští tři roky od pandemie jihomoravští hygienici

V Jihomoravském kraji se za tříleté období pandemie koronaviru nasbíralo přes půl milionu potvrzených případů nákazy. Strach ze smrtícího viru podle odborníků odfiltroval z čekáren lékařů takzvané hypochondry, na druhou stranu ale poškodil skutečně nemocné, kteří vyšetření i v akutních stavech odkládali. Hygienici zažili kvůli covidu enormní zátěž a někteří kvůli tomu skončili.

Za tři roky od prvních potvrzených případů covidu zemřelo na jižní Moravě s nákazou více než 5200 lidí. Část však měla i jiné zdravotní potíže. Mezi půl milionem potvrzených nákaz převažují ženy, které nemoc prokazatelně měly ve více než 260.000 případech. V kraji lidé dostali přes dva miliony dávek očkování proti covidu, někteří mají už čtvrtou dávku.

Pandemie přinesla spoustu práce hygienikům. Podle ředitelky protiepidemického odboru jihomoravské hygienické stanice Renaty Ciupek museli zvládat mnoho úkolů. „Byla to například denní operativní telefonická komunikace s laboratořemi a okamžitá epidemiologická šetření u pozitivních případů, koordinace opatření, indikace odběrů, sledování termínů, konzultace pro podnikatele i s lékaři, komunikace s veřejností, hlášení osob v karanténě, evidence přestupků, informace médiím, ale také pilotní testování chytré karantény,“ vyjmenovala.

Kromě toho byli hygienici zapojení do kontrol opatření, hygienického zabezpečení velkokapacitních očkovacích center i odběrových míst, podíleli se na informačních linkách pro veřejnost nebo řešili vystavování neschopenek a také podněty a stížnosti. „Po celou dobu jsme přitom řešili i další infekce, které s covidem nevymizely,“ zdůraznila Ciupek.

Podle ní museli hygienici vše zvládnout v personálním oslabení. „Docházelo k němu dlouhodobě od roku 2005. V hygienické službě v celé České republice nyní pracuje 2100 odborných pracovníků, což je o 4000 méně než v roce 2005. Z toho je 130 lékařů, jejichž věkový průměr se blíží k šedesátce. Rozdíly v platech na hygienické stanici a v nemocnicích je přitom v řádu desetitisíců,“ uvedla Ciupek. Podle ní by tak za covidu byla situace neřešitelná bez dočasné výpomoci externích pracovníků a hrozil by kolaps.

Část pracovníků vlivem pandemie i skončila, někteří ze zdravotních důvodů. Podle jihomoravského ředitele hygieniků Davida Křivánka byla loni pracovní neschopnost minimálně o 100 procent vyšší než v jakémkoliv z předchozích sledovaných obdobích. Koncem loňského roku měla jihomoravská hygienická stanice kolem 240 zaměstnanců.

Hodnocení článku je 56 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři

Štítky covid, Jihomoravský kraj, koronavirus, správa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kvůli koronaviru jsme odešli z práce, připouští tři roky od pandemie jihomoravští hygienici  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.