Počasí dnes18 °C, zítra24 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Na jižní Moravě přibylo nemocných s respiračními onemocněními

V Jihomoravském kraji za poslední týden přibylo lidí s akutními respiračními nemocemi, desátým týdnem tak trvá epidemie. Mezi 1,2 milionem obyvatel je přes 24 000 nemocných, před týdnem jich bylo o 1000 méně. Vyplývá to z údajů Krajské hygienické stanice Jihomoravského kraje. Nemocnost se snížila u dětí školního věku, zvýšila se ale u populace v produktivním věku a seniorů. Naopak se snížil podíl nemocných chřipkou.

Počátek epidemie, která je nejsilnější za posledních pět let, sahá do loňského prosince. Před vánočními svátky nemocnost překonala hranici 40 000 lidí. Přesto lze předpokládat, že může být nemocných vždy více, hygienici sbírají informace pouze z ordinací praktických lékařů a pediatrů. Část lidí se přitom ale nemusí na odborníky obrátit a léčí nemoc sama.

Na 100 000 obyvatel nyní připadá 2012 nemocných, před týdnem jich bylo na stejný počet 1903. Snížil se ale podíl chřipky, která před týdnem tvořila 17 procent. „Aktivita chřipky mírně ustupuje, ale její podíl je stále vysoký. Byla potvrzena ve 12 procentech případů," uvedla ředitelka protiepidemického odboru jihomoravské hygienické stanice Renata Ciupek.

Celková nemocnost klesla u dětí školního věku. „Vyšší nemocnost vidíme u dospělých v produktivním věku a seniorů, v obou kategoriích o 18 procent," poznamenala Ciupek. Nad celokrajským průměrem je nemocnost v Brně, na Břeclavsku a Hodonínsku. Přibývá také komplikací v souvislosti s infekcemi. Nejčastěji jsou to pneumokokové infekce dolních cest dýchacích a také streptokokové angíny.

Hygienici doporučují dodržovat základní zásady prevence a léčby. Doporučují umývat si ruce, pít dostatek teplých nápojů, dostatečně spát a v uzavřených prostorách pravidelně větrat. Pokud lidé onemocní, neměli by se snažit nemoc přecházet a měli by omezit kontakt s dalšími lidmi.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Vít Hassan

Štítky ČR, zdraví, chřipka, Jihomoravský

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na jižní Moravě přibylo nemocných s respiračními onemocněními  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.